Dieren,
02
augustus
2019
|
15:00
Europe/Amsterdam

Fietsroute: langs de bijzondere zandverstuivingen op de Veluwe

Wat komt er als eerste in je op als we het hebben over fietsen op de Veluwe? De kans is groot dat je denkt aan de bosrijke omgeving en de lichte glooiingen in het landschap. Die doen we in deze fietsroute uiteraard aan. Echter rijden we ook langs zandverstuivingen. Die zijn vandaag de dag uniek in het noordwesten van Europa. Zorg dus dat de smartphone is opgeladen, zodat je onderweg een fraaie foto van jezelf en je fiets kunt schieten tegen dit bijzondere, zanderige decor.

Deze fietsroute begint in Otterlo, een typisch Veluws dorp. Het achtervoegsel lo, afgekort van loo, duidt op bossen. Loo is immers de historische benaming voor bossen. Die vind je er in en om Otterlo genoeg. Het karakteristieke plaatsje ligt bij het Nationaal Park De Hoge Veluwe, een trekpleister onder veel dagjesmensen en ook fietsers. Eén van de parkingangen is hier te vinden. Misschien nog wel bekender is Otterlo vanwege het Kröller-Müller Museum dat op Otterlose bodem in het park ligt. Het museum toont schilderijen van onder andere Vincent van Gogh. Combineer deze Gazelle-route met een bezoek aan het museum en het nationaal park.

De fietstocht gaat eveneens langs het Wekeromse Zand bij Wekerom. Deze plek is bijzonder omdat actief stuivend zand buiten Nederland haast niet meer voorkomt in Noordwest-Europa. Hier dus nog wel. De kern van het natuurgebied bestaat uit een terrein van meer dan 110 hectare. Hier vind je actief stuivend zand, diep uitgestoven laagten en begroeide ‘forten’. Het is een mooi, maar ook kwetsbaar gebied. Om die reden mag je zeker niet overal fietsen. Het deel binnen de rasters waar de moeflons lopen is afgesloten. Afkalving wordt zo geremd. Wil je toch meer van het gebied zien, rijd dan naar het uitkijkpunt op de Scheleberg en zet de (elektrische) fiets daar op de standaard.

Tip: gratis witte fietsen

Mocht je per toeval in Otterlo belanden en je fiets of e-bike niet bij je hebben, dan kun je bij de ingang van Nationaal Park De Hoge Veluwe, het bezoekerscentrum en het Kröller-Müller Museum vrij gemakkelijk een witte fiets lenen. Die service is gratis. Met de witte fietsen kun je het Nationaal Park De Hoge Veluwe verkennen. Er ligt hier meer dan 40 kilometer aan fietspaden. Onderweg rijd je langs de diverse landschappen die het park rijk is: heidevelden, loof-, naald- en gemengde bossen en zandverstuivingen. Het bezoekerscentrum biedt routes, maar je kunt ook de welbekende paddenstoelen van de ANWB volgen. 

Praktische informatie over de route

- Totale afstand: ruim 44,9 kilometer

- Begin- en eindpunt: Apeldoornseweg 166b, 6731 SC Otterlo

- Volgorde knooppunten: 82 (1,9 kilometer), 72 (2,3 kilometer), 83 (2,4 kilometer), 63 (4 kilometer), 12 (2,4 kilometer), 85 (1,4 kilometer), 84 (2,6 kilometer), 82 (3,4 kilometer), 88 (4 kilometer), 10 (0,6 kilometer), 95 (0,2 kilometer), 90 (1,6 kilometer), 26 (0,6 kilometer), 61 (1,9 kilometer), 60 (2,9 kilometer), 78 (1,2 kilometer), 79 (3,3 kilometer), 75 (0,4 kilometer), 1 (2,1 kilometer), 76 (1,6 kilometer), 17 (1,8 kilometer), 93 (2,3 kilometer), 82

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.