Dieren,
01
oktober
2019
|
15:00
Europe/Amsterdam

Fietstocht langs het bekende én onbekende van Baarn

Wat komt er in je op als we het over Baarn hebben? Je zult niet de enige zijn als je direct aan het koninklijk huis denkt. In deze fietsroute is er alle tijd en ruimte om kennis te maken met de gemeente die decennialang een koninklijke residentie is geweest. Echter heeft Baarn veel meer fraais te bieden dan alleen het wijd en zijd bekende, waaronder enkele groene parken. Met de fiets of e-bike doorkruis je de Utrechtse plaats en kom je uiteraard ook dicht bij Paleis Soestdijk.

Prinses Juliana en prins Bernhard betrokken Paleis Soestdijk in 1937. Voor de eerste maal in de historie werd het paleis, gebouwd in het midden van de zeventiende eeuw, de permanente woning van een gezin. Toen Juliana in september 1948 tot koningin werd gekroond, was Baarn plots een koninklijke residentie. Na de troonsafstand op 30 april 1980 bleven Juliana en Bernhard in Paleis Soestdijk wonen. Beiden zijn er na hun overlijden opgebaard.

Het Koninklijk Huis heeft nadien nimmer meer de behoefte gehad om nog van het paleis gebruik te maken. De staat verkocht Soestdijk in 2017 aan een vastgoedontwikkelaar. Het paleis is vandaag de dag nog altijd opengesteld voor publiek. Dus fiets er naartoe en bezichtig het op eigen initiatief, boek een multimediatour of neem een rondleiding met een gids. In circa anderhalf uur tijd kom je alles over de geschiedenis te weten. In de nabije toekomst wordt Soestdijk een proeftuin voor innovatie.

Meer dan alleen Soestdijk

Is het paleis alles wat je op de fietstocht te zien krijgt? Nee, uiteraard niet! Baarn heeft een van de meest gespecialiseerde boomkwekerijen van Europa (Bomencentrum Nederland). Op meer dan 25 hectare tref je ruim honderdduizend bomen in circa 750 variëteiten en soorten. Ook een mooi afstappunt is kasteel Groeneveld, een buitenplaats uit de achttiende eeuw. Het kasteel is lange tijd privébezit geweest, maar is tegenwoordig in beheer bij Staatsbosbeheer. Dat geldt ook voor het 130 hectare grote landgoed.

Overige tips

  • Fiets ook naar Pekingtuin, een openbaar park in Baarn, en Cantonspark, een botanisch park en rijksmonument van 3,5 hectare.
  • Baarn is een lieflijke plaats met een authentiek centrum waar je heerlijk kunt uitpuffen na een rit op de fiets of e-bike.

Praktische informatie over de route

  • Totale afstand: ruim 24 kilometer
  • Begin- en eindpunt: Van Beethovenlaan 55, 3741 HX Baarn
  • Volgorde knooppunten: 16 (1,7 kilometer), 22 (2,2 kilometer), 56 (4,4 kilometer), 83 (0,6 kilometer), 82 (0,4 kilometer), 98 (3,1 kilometer), 90 (2,2 kilometer), 63 (1,5 kilometer), 64 (3,2 kilometer), 17 (0,9 kilometer), 19 (1,1 kilometer), 20 (1,8 kilometer), 21 (1,4 kilometer), 16