Dieren,
19
augustus
2019
|
15:00
Europe/Amsterdam

Fietsroute: laat de Noord-Hollandse zeewind in je gezicht blazen

Als de temperaturen krikken, zoekt menigeen verkoeling aan het strand. Met de frisse zeewind is het er heerlijk toeven. Echter trekken niet alleen badgasten naar de kustlijn, maar ook fietsers. Want pal achter het Nederlandse strand vind je enkele van de allermooiste fietspaden waar je eindeloos kunt toeren met je fiets of e-bike. Een aanrader is de fietsroute langs plaatsen als Heiloo, Castricum, Bakkum en Uitgeest.

In vertrekplaats Heiloo zijn er al meteen bezienswaardigheden. Zo vind je er landgoed Ter Coulster waar ooit het gelijknamige kasteel was te vinden. Daarvan is nu praktisch niets meer over. Op de fundamenten van het kasteel, midden in het bos, staat nu een boerderij. Eveneens zijn er nog kasteelkelders en een stuk van de oude slotgracht over. De ingang van het landgoed heeft markante pilaren met daarop de wapens van de eigenaars. Eenmaal voorbij de oprijlaan zie je op het landgoed, dat niet alleen de boerderij maar ook een theehuisje uit 1891 herbergt.

Na Heiloo fiets je langs de buurtschap Bollendorp. Fietsers die bekend zijn met het Noord-Hollandse landschap denken waarschijnlijk dat deze plaats zijn naam heeft te danken aan de velden met kleurrijke bloembollen in het voorjaar, maar de werkelijkheid is heel anders. Bollendorp bestond al voordat er überhaupt bloembollen werden geteeld. Ergens in de tiende eeuw kwam de plaats als Bollunthorp voorbij. Bollen duidt op de oude benaming ‘bolle’. Dat staat voor een heuvel op geestgrond en is te vergelijken met een terp.

Dicht bij de duinen

Fiets een stuk verder en je stuurt door Egmond Binnen dat bekend staat om zijn duinen. Deze zijn blonder en hebben een opener karakter dan de omliggende duinstroken. De natuur is rijk aan planten als de duindoorn- braam. En het zeedorpenlandschap is bijzonder. Je vindt er kleine akkers die zijn uitgegraven in de duinen en beschutte gebieden. In Egmond Binnen kun je ook niet om de Sint-Adelbertabdij heen. Deze abdij, de oudste van Nederland, priemt hoog boven het dorp uit. Egmond Binnen ligt op een paar minuten fietsen van het strand, dus een uitstapje is zo gemaakt.

Langs de molens

Nadien stuur je je fiets kilometerslang door de duinen en kom je terecht in Bakkum. In de dorpskern tref je volop horecagelegenheden, die ’s zomers vaak overspoeld worden met gasten van de nabijgelegen camping. Na Bakkum en Castricum doemt Uitgeest op. De belangrijkste bezienswaardigheden hier zijn de vijf molens. Verschillende daarvan zijn op sommige dagen en bij speciale gelegenheden geopend voor publiek. Ook de Nederlands-hervormde kerk en rooms-katholieke kerk verdienen een stop. Wil je de benen na al dat fietsen strekken, dan zijn de randen van het Uitgeester- en Alkmaardermeer fraaie plekken.

Tip: veel van de plaatsen op de fietsroute zijn goed bereikbaar per trein. Neem je tweewieler of elektrische fiets mee in de trein en begin de tocht waar je wilt. Bij de NS vind je meer informatie over het meenemen van je fiets in de trein.

Praktische informatie over de route

- Totale afstand: ruim 37 kilometer
- Begin- en eindpunt: Heerenweg 199A, 1851 KP Heiloo
- Volgorde knooppunten: 34 (1,2 kilometer), 33 (1,3 kilometer), 32 (3 kilometer), 28 (3,4 kilometer), 29 (0,7 kilometer), 25 (4,4 kilometer), 14 (1,1 kilometer), 15 (2,1 kilometer), 16 (3 kilometer), 22 (0,4 kilometer), 21 (2,2 kilometer), 20 (0,9 kilometer), 1 (0,6 kilometer), 2 (3 kilometer), 54 (3,8 kilometer), 55 (2,3 kilometer), 98 (1,2 kilometer), 99 (2,4 kilometer), 34

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.