Dieren,
03
oktober
2018
|
12:39
Europe/Amsterdam

Fietsroute: enkele van de mooiste Belgische én Nederlandse spots in één rit

Nederland een echt fietsland? Jazeker, maar in België kunnen ze er ook wat van! Dat beide landen fietsers veel te bieden hebben, blijkt wel uit deze fietsroute. Je begint in het Nederlandse IJzendijke (Zeeuws Vlaanderen) en fietst vervolgens door het Oost-Vlaamse Meetjesland om uiteindelijk weer te eindigen bij het beginpunt. 

De route begint in een bijzonder dorp, in IJzendijke. Dit werd circa vijfhonderd jaar geleden verzwolgen door de zee. Het was de Spaanse hertog van Parma die het dorp enkele kilometers verderop opnieuw vormgaf, in de vorm van een verdedigingsbolwerk. In Museum Het Bolwerk kom je meer te weten over deze geschiedenis. Het laat zien hoe de mensen in Zeeuws Vlaanderen zich met vestingen, forten en linies verdedigden. Overigens heeft IJzendijke door de eeuwen heen niet alleen Spaanse, maar ook Belgische, Duitse en Franse bewoners gehad.

Toonaangevende bouwwerken

Er zijn meerdere redenen om niet al te snel uit IJzendijke weg te fietsen. Zo staan er enkele toonaangevende bouwwerken. Eén daarvan is de Nederlandse Hervormde Kerk, die te boek staat als een van de oudste kerken van Zeeland. Het gebouw stamt uit 1612. Volgens historici heeft Prins Maurits naar alle waarschijnlijkheid het initiatief genomen voor de bouw. Een ander markant bouwsel is De Witte Juffer, een korenmolen uit 1841 met Vlaamse kapconstructie. De roeden van de molen zijn bijna 24 meter lang. Op zaterdagen is de molen te bezoeken.

Bijzonder krekengebied

Aan Belgische zijde in deze fietstocht is vooral het Meetjesland rond Sint-Margriete een ware magneet voor fietsers. In de tweede helft van de veertiende eeuw kreeg het dorp – in de loop der jaren volledig ingedijkt – te maken met een overstroming en in 1404 volgde de Sint-Elisabethsvloed. Rond Sint-Margriete tref je daardoor een bijzonder krekengebied aan: een landschap met diverse kreken en plassen, ontstaan als gevolg van de overstromingen. Er zijn genoeg punten waar je even van de fiets kunt stappen om van het uitzicht te genieten.

Fraaie natuur

Er is meer fraaie natuur om van te smullen. Je rijdt bijvoorbeeld een tijdlang langs het schaduwrijke Leopoldkanaal – handig om te weten voor als je deze route even bewaart voor volgend jaar zomer. Als je het kanaal bent overgestoken, fiets je al vrij snel weer de Nederlandse polders in. Hier kom je uit bij het Groote Gat, een natuurgebied dat bestaat uit een waterpartij met brak water en brede rietzomen. Het grasland daaromheen is reliëfrijk. Het zijn de hagen, struwelen en knotbomen die het natuurgebied een extra bijzonder tintje geven.

Praktische informatie over de route

  • Totale afstand: 51,14 kilometer
  • Begin- en eindpunt: Markt, IJzendijke (gemeente Sluis)
  • Volgorde knooppunten: 31, 32, 45, 44, 42, 41, 83, 86, 90, 92, 12, 6, 5, 62, 72, 71, 73, 76, 77, 78, 47, 53, 50, Markt IJzendijke