Dieren,
13
september
2019
|
15:00
Europe/Amsterdam

‘Fietsen is voor mij een manier van leven’

Elke dag staat ‘ie voor je klaar. En samen maak je heel wat mee. Gewone Nederlanders vertellen over de bijzondere avonturen die zij meemaken met hun tweewieler. Dit keer: gepensioneerd welzijnswerker Bert Sitters (73).

‘Ik woon in Amsterdam en gebruik mijn fiets voor het dagelijkse verkeer, maar ik ga er ook regelmatig op uit voor tochtjes. In Nederland kun je schitterend fietsen, want het is enorm veelzijdig. Je hebt de polders, de rivieren, de heide, de bossen… Afgelopen weekend heb ik de trein gepakt naar Leeuwarden, waar ik heerlijk een dagje heb rondgereden. Maar ik fiets ook regelmatig in het buitenland. Dit jaar heb ik zes keer in Frankrijk gefietst, een aantal keren in België, maar ook in Griekenland, Oekraïne en Moldavië. In totaal heb ik inmiddels in 92 landen op de fiets rondgetrokken. Fietsen is voor mij de aantrekkelijkste manier van reizen, omdat je alles ziet en ruikt. Je kijkt vrij rond en bent één met de omgeving. Azië is mijn favoriet, omdat het er zo totaal anders is dan in Europa. Je fiets dwars door de rijstvelden waar altijd mensen aan het werk zijn. Sta je met je fiets voor een riviertje, dan gaat er altijd wel een bootje. Overal heb je stalletjes waar je de hele dag door eten kunt kopen. Het is enorm flexibel, daar houd ik van. Ik vind het ook leuk hoe mensen op je reageren. Ze zien de fiets daar als een vervoermiddel voor de armen, terwijl alle westerlingen in hun ogen rijk zijn. Het is dus heel vreemd dat ik dan toch de fiets pak. Dat leidt altijd tot leuke en soms bijzondere gesprekjes. Los daarvan word ik gewoon rustig en blij van fietsen, waar ik ook ben. Als je gespannen bent of stress hebt, dan verdwijnt dat op de fiets als sneeuw voor de zon. De fiets is niet alleen mijn vervoermiddel, maar ook een manier van leven.’

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.