Dieren,
26
mei
2019
|
15:00
Europe/Amsterdam

Vrij als een vogel in de Fries-Drentse natuur

Fietsers willen fietsen. Op mooie fietslocaties en over mooie fietspaden. Steeds verder, altijd maar door. Soms is de omgeving echter zo aantrekkelijk, dat je wordt geprikkeld om af te stappen. In deze Fries-Drentse route – de provincie Groningen ligt op een steenworp afstand en kun je met een extra lusje gemakkelijk aandoen – zijn de stopplaatsen meer dan formidabel en is het aan te raden om regelmatig de voeten aan de grond te zetten. Onder andere bij de uitkijkpunten over het Fochteloërveen en bij het Gevangenismuseum.

Een van de aan te bevelen afstappunten is landgoed De Slotplaats bij Bakkeveen. De familie Aylva bouwde het slot in de zeventiende eeuw en had van binnenuit zicht op de Groningse Martinitoren, ruim dertig kilometer verderop. Het slot werd in de eerste helft van de negentiende eeuw afgebroken, de slotboerderij werd omgebouwd tot landhuis en is vandaag de dag een theehuis. Neem hier een drankje en bekijk het landgoed, een van de grotere Friese bosgebieden. U vindt er onder andere een tuin in Franse stijl, een sterrenschans en statige beukenlanen.

Kraanvogels spitten

Nog zo’n mooi zichtpunt is de uitkijktoren in het Fochteloërveen. Dit achttien meter hoge bouwwerk is een opvallende verschijning in het landschap, omdat het net een gedraaide zeven is. Van bovenaf is er fraai uitzicht over het Fochteloërveen, een natuurgebied tussen de Drentse plaatsen Assen en Veenhuizen. Vooral veel vogelaars weten te toren te vinden. Wie een beetje mazzel heeft ziet in het voorjaar en in de zomer kraanvogels voorbij vliegen. De uitkijktoren is zodanig ontworpen dat mensen die de natuur observeren nooit hinder hebben van de zon.

Van de fiets naar de boevenbus

Ter hoogte van fietsknooppunt 63 ligt Veenhuizen. Hier is het Gevangenismuseum gevestigd in een van de oorspronkelijke gebouwen van de kolonie. Bezoekers leren alles over de geschiedenis van Veenhuizen en de geschiedenis van historie en straf tussen 1600 en nu. Een van de publiekstrekkers is de rondrit met een zogeheten boevenbus. In het verleden werden gevangenen met deze bus vervoerd tussen het woon- en werkgesticht. Bij het Gevangenismuseum zit ook een café-restaurant; een ideale plaats om weer op te laden voordat de fietsrit verder gaat.

  • Tip: omdat de tocht langer is dan vijftig kilometer, kan gebruik van een elektrische fiets prettig zijn

Praktische informatie over de route

- Totale afstand: ruim 51 kilometer- Begin- en eindpunt: Foarwurkerswei 3, 9243 JZ Bakkeveen- Volgorde knooppunten: 39, 15, 97, 99, 98, 91, 56, 58, 62, 64, 63, 84, 80, 48, 94, 70, 65, 11, 50, 64, 39

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.