Dieren,
16
april
2020
|
15:38
Europe/Amsterdam

Het milieuvoordeel van de e-bike

Welke elektrische fietsen zijn er?

Tegenwoordig heb je verschillende opties als je voor een elektrische fiets wilt gaan. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische stadsfiets, vouwfiets, bakfiets, mountainbike etc. Deze elektrische fietsen kunnen met bijtrappen een snelheid halen van 25 km/h. Daarnaast heb je ook een elektrische fiets die zelfs 45 km/h haalt, dit is de speed pedelec.

C02-uitstoot van een e-bike

Een steeds groter aantal consumenten is geneigd om duurzame producten aan te schaffen. Dit is natuurlijk in het belang van het milieu. Het is belangrijk dat we gezamenlijk ons best doen om milieuvriendelijke alternatieve producten te consumeren. Vorig jaar is berekend dat een nieuwe auto per gereden kilometer 117 gram co2-uitstoot.

Gelukkig is een e-bike een prima alternatief voor de auto. De elektrische fiets veroorzaakt namelijk maar 3 procent van de CO2-uitstoot van een gemiddelde auto. De CO2-uitstoot van een e-bike komt vrij door het opwekken van de elektriciteit voor de accu. Gelukkig is dit veel minder dan bij een auto. Door het gebruik van een e-bike draag je dus bij aan een schonere lucht en een beter klimaat.

Accu inleveren

Van alle onderdelen van een elektrische fiets gaat de accu het minst lang mee. Als je een e-bike hebt aangeschaft is het belangrijk om zuinig met de accu om te gaan. Hoe minder motorsupport je gebruikt, hoe langer je accu meegaat. Om een accu te produceren zijn schaarse metalen nodig en veel energie. Daarmee is dit onderdeel van de fiets het meest milieubelastend. Tegenwoordig scheiden we steeds meer afval in het belang van het milieu. Mocht je accu oud zijn of kapot gaan dan raden wij je aan om deze ook gescheiden in te leveren zodat deze gerecycled kan worden. Dit kan bij de milieustraat van je gemeente. Stel dat je je fiets wilt inruilen bij een fietsenwinkel bij jou in de buurt, dan zullen zij de afvalscheiding van je accu regelen.

Oplaadpunten

Een elektrische fiets heeft meerdere voordelen. Je hebt geen parkeerproblemen, het scheelt brandstofkosten, je kunt genieten van de omgeving en het is ook nog eens goed voor je conditie. Je moet wel in je achterhoofd houden dat je de accu van tevoren oplaad. Stel dat je een afspraak hebt en bent vergeten om je fiets van te voren op te laden. Dat is erg vervelend, maar dit hoeft op zich geen probleem te zijn, want je hebt in Nederland ook oplaadpunten voor de fiets! Terwijl jij lekker aan het lunchen bent in dat ene restaurant of aan het shoppen bent in het winkelcentrum, kan de accu van jouw elektrische fiets ondertussen opladen.

Samenvatting

Zoals je misschien al wist, wordt een elektrische fiets aangedreven door onder andere een accu. Deze accu dient opgeladen te worden. Daarnaast zijn e-bikes ook in het bezit van een motor. Tegenwoordig doen steeds meer mensen hun best om milieuvriendelijker producten aan te schaffen. De auto veroorzaakt nog al wat als het gaat om co2-uitstoot. Nu is de vraag: hoeveel veroorzaakt de elektrische fiets eigenlijk? Nieuwsgierig geworden? Lees gauw verder!

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.