Dieren,
24
september
2018
|
09:55
Europe/Amsterdam

Voor fietsers telt niet zozeer de reistijd, maar de kwaliteit van het fietspad

Ga op een doordeweekse ochtend maar eens langs de snelfietsroute tussen Arnhem en Nijmegen staan. Of post langs het pad tussen Zaandam en Amsterdam. Wat je zoal voorbij ziet komen? Jonge fietsers met schooltassen op de rug, werklieden in overall op de tweewieler en zakenmannen met hun werkkoffer op de bagagedrager. Soms ontspannen met oordoppen in, soms zelfs al druk bellend omdat het werk niet kan wachten.

Werkend Nederland neemt graag de fiets om naar kantoor te gaan. Circa 30 procent van de forenzen slaat regelmatig het been over het zadel. Zij omzeilen ellenlange, vermoeiende files en voldoen aan de voorgeschreven hoeveelheid bewegen, zonder dat zij daarvoor buiten kantoortijd nog eens de sportkleding uit de kast moeten trekken. Hoe efficiënt kan een ritje op de fiets zijn? De overheid ziet deze positieve ontwikkeling en moedigt deze aan, onder andere met de aanleg van haast perfecte fietssnelwegen waarmee mensen snel van A naar B kunnen.

Extra ommetje

We leven in een tijd waarin haasten en tempo maken eerder regel lijken dan uitzondering. Vaak wordt daarom verondersteld dat fietsers een zo kort mogelijke reistijd wensen. Jas aan, fiets uit de schuur, snel een paar rake klappen op de pedalen en hup, de fiets in de stalling. Metingen laten echter steeds vaker een ander beeld zien: uit eigen beweging, zonder ook maar een seconde te klagen, maken fietsers een extra ommetje. Het beeld van de mens die voortdurend op zoek is naar tijdwinst moet volgens verkeerskundigen nodig bijgesteld worden.

Reistijdverkorting niet het belangrijkst

Onderzoek van Royal Haskoning DHV en de TU Eindhoven (2016) laat zien dat de aanwezigheid van fietspaden, wegdekkwaliteit en hellingen een grotere invloed op de routekeuze hebben dan een reistijdverkorting van vier minuten. De invloed hiervan wordt nog groter bij toenemende afstand. Onderzoek in Kopenhagen (Vedel et al., 2017) toont aan dat mensen bereid zijn langere afstanden te fietsen als de route langs een groene omgeving gaat. Bovendien zijn fietsers bereid verder te rijden als ze daarmee grote drukte of routes met veel oponthoud kunnen omzeilen.

Welke aspecten zijn voor jou doorslaggevend bij het bepalen van de route? Ben je het liefst zo snel mogelijk op je bestemming of maken een paar extra kilometers niet uit als je weet dat je daardoor fijner fietst?

Gebruikte bronnen:
- Gedragsmeting 2016
- Royal Haskoning DHV en de TU Eindhoven (2016)
- Vedel et al., 2017

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.