Dieren,
27
februari
2024
|
12:03
Europe/Amsterdam

RODI Fiets 2023: Gazelle het meest gewaardeerde fietsmerk volgens de Nederlandse vakhandel

Dieren, 26 februari 2024 - BOVAG maakte tijdens het B2B FESTIVAL bekend dat Koninklijke Gazelle dit jaar de grote winnaar van het Relatie Onderzoek Dealer Importeur voor de fietsbranche (RODI Fiets) is. RODI Fiets onderzoekt jaarlijks de samenwerking tussen fietsfabrikanten en dealers en brengt in het Dealeradviesboek de voorwaarden voor een optimaal ondernemersklimaat in kaart. Met het rapportcijfer 7,5 verovert Gazelle dit jaar de eerste plek. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de fietsfabrikant een goed georganiseerde supply chain kent en effectieve communicatie laat zien. 

Dealers positief over snelle levering, afhandeling en communicatie
Met het rapportcijfer 7,5 komt Gazelle als beste uit de RODI Fiets 2023-test. Dit ligt ruim boven het gemiddelde van alle onderzochte fietsfabrikanten (6,9). Maar liefst 89% van de ondervraagde dealers gaf Gazelle een 7, 8 of 9 als rapportcijfer. In 2022 scoorde Gazelle een 6,6. In een jaar tijd wist de fietsfabrikant met bijna een volledig punt te stijgen. Volgens dealers is Gazelle een solide partner en is onderscheidend door uit te blinken in:

- de termijn van het afleveringsklaar maken van nieuwe fietsen (8,1);
- de administratieve afhandeling van de leverancier (7,9);
- het eenvoudige en informatieve dealerportal (7,9). 

Ruimte voor verbetering zit voor de fietsfabrikant in de beschikbaarheid van fietsen (5,6), het enige aspect waarop Gazelle lager scoort dan het gemiddelde van alle fabrikanten (6,2).

Over RODI Fiets
Met RODI Fiets onderzoekt BOVAG jaarlijks hoe het gesteld is met de relatie tussen dealers en fietsfabrikanten. Er wordt voornamelijk gekeken naar de kwaliteit die wordt geboden, hoe de service- en garantieafhandeling verloopt en in hoeverre dealers betrokken worden bij toekomstplannen. Dealers wordt gevraagd een vragenlijst in te vullen. De resultaten van RODI Fiets 2023 zijn samengebracht in een Dealeradviesboek, dat dealers inzicht geeft in de prestaties van de deelnemende fietsmerken.