Dieren,
03
april
2018
|
09:44
Europe/Amsterdam

Staatssecretaris wil luchtkwaliteit in steden versneld verbeteren

Op een aantal plaatsen in Nederland is de luchtkwaliteit slechter dan de Europese normen voorschrijven. Als het aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) ligt, worden deze overschrijdingen versneld aangepakt. Voor zeven steden komt zij binnenkort met aanvullende maatregelen. Daarbij werkt ze samen met provincies en steden.

In Arnhem gaat het bijvoorbeeld om de invoering van een milieuzone voor dieselauto’s. In Amsterdam is sprake van maatregelen voor betere doorstroming van het verkeer en stimulering van het gebruik van elektrische taxi’s. Taxistandplaatsen moeten exclusief toegankelijk worden voor schone taxi’s. Ook Den Haag, Utrecht en Den Bosch maken werk van elektrisch vervoer. Buiten dat komt het Rijk met wetgeving die het mogelijk maakt om lagere parkeertarieven te vragen voor voertuigen die minder vervuilend zijn.

De maatregelen zijn een aanvulling op het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Met succes maken partijen zich hierin samen sterk voor een betere luchtkwaliteit. Zijn de Europese normen straks gehaald, dan heerst er nog geen jubelstemming. Het kabinet wil namelijk voldoen aan de nog strengere waarden van de Wereldgezondheidsorganisatie. Meer gebruik van de fiets, e-bike en nog snellere speed pedelec kan helpen een nog grotere stap in de goede richting te zetten.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.