Dieren,
19
juli
2019
|
15:00
Europe/Amsterdam

Hoeveel langer moeten files nog zijn voordat we overstappen op de fiets?

Bent u een verstokte automobilist? Dan zijn de eerste vier maanden van dit jaar waarschijnlijk lang niet altijd een pretje geweest. Het aantal uren reisvertraging door files en oponthoud op de rijkswegen is namelijk gestegen met 1 procent naar – zet u schrap – 67 miljoen uur in totaal. Niet heel gek, want het aantal afgelegde voertuigkilometers op het hoofdwegennet nam eveneens toe, tot 73 miljard. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer. Er is sprake van reistijdverlies als weggebruikers langzamer rijden dan de referentiesnelheid van 100 kilometer per uur. 

Gelukkig is er een oer-Hollandse oplossing voor het fileprobleem voorhanden en dat is de fiets. Niet alleen de gewone, old school stadsfiets, maar ook de elektrische fiets. Hoe dat zit? Ruim de helft van onze verplaatsingen per auto is niet langer dan 7,5 kilometer. Zeker op dagen met mooi weer kunnen deze ritten prima met de fiets afgelegd worden. De e-bike is dan weer op het lijf geschreven van mensen die nog een handvol kilometers verder reizen, bijvoorbeeld om op kantoor te komen. De helft van werkend Nederland woont op hooguit 15 kilometer van de baas. Voor een e-bike en zeker voor een speed pedelec is dit soort afstanden een peulenschil. 

Vastgeroest

Er kleven heel watvoordelen aan fietsen ten opzichte van autorijden: fietsers zijn in beweging, hebben geen last van files, besparen geld en zijn minder belastend voor het milieu. Toch maken we nog lang niet allemaal de overstap van de auto naar de fiets. We zijn vastgeroest en geloven vooral in de dagelijkse vervoerwijze en stappen daarom niet zo gemakkelijk over, zo stelt de TU Delft. Daar deed men eerder dit jaar onderzoek naar mobiliteitspatronen. Automobilisten zullen dus echt moeten worden overgehaald om hun mobiliteitspatroon om te gooien, aldus de onderzoekers. Rijdt u intussen al fluitend op de fiets langs de stoet auto’s in de file op?

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.