Dieren,
09
augustus
2019
|
15:00
Europe/Amsterdam

‘Het is leuk om onderweg vaste maatjes tegen te komen’

Elke dag staat ‘ie voor je klaar. En samen maak je heel wat mee. Gewone Nederlanders vertellen over de bijzondere avonturen die zij meemaken met hun tweewieler. Dit keer: art director Antoine Hamers (47).

‘Sinds een jaar of tien ben ik een fervent racefietser. We verhuisden in die tijd van Amsterdam naar Haarlem, maar ik bleef ik Amsterdam werken. Elke dag pakte ik de auto, waarbij ik er al een half uur over deed om Haarlem uit te komen en daarna bij Badhoevedorp de file in reed. ’s Avonds gebeurde hetzelfde, maar dan precies omgekeerd. Dat vond ik zo zonde van mijn tijd! Het was in dezelfde periode dat een stel vrienden vroeg of ik meeging een fietstochtje maken, vanuit Utrecht naar Duitsland langs de Rijn. Dat deed ik op een oude, geleende mountainbike die overal aanliep en megazwaar trapte. Ik weet nog dat ik bij Wijk bij Duurstede al informeerde of er een station in de buurt was, omdat ik stuk zat, haha. Hoewel mijn fysieke conditie nog niet echt op peil was, vond ik het wel een waanzinnig concept dat je op manuele kracht op je fiets naar Duitsland kunt gaan. Daarna ben ik fanatieker begonnen met fietsen naar mijn werk, eerst om de dag op een gewone fiets, en niet lang daarna op een instapmodel racefiets. Allemaal niet te gek, gewoon om eens te kijken: vind ik dit echt leuk? Al snel dacht ik: ik zou wel gek zijn als ik dit niet iedere dag doe. Het is maar dertig kilometer van Haarlem naar Amsterdam, de zon schijnt vaak, je hebt nooit meer file. In de winter pakte ik eerst nog wel eens de trein of de auto, maar sinds een paar jaar heb ik een full carbon racefiets waarmee ik alle seizoenen trotseer. Regen, sneeuw, storm. Zelfs toen er vorig jaar een Siberische wind waaide met gevoelstemperatuur min zestien, stapte ik op mijn wielrenfiets. Ik vind het competitieve leuk, de snelheid die je maakt. Niet per se om anderen in te halen, meer het idee dat er een race-element in zit. Gemiddeld rijd ik zo’n 30 à 35 km/u, tegen het einde van de week wat langzamer, omdat ik dan al wat vermoeider word. Met de tijd heb ik onderweg ook vrienden gemaakt, met wie ik vaak eindjes op rijd. Als je erop let, zijn er zo veel mensen die forenzen op de fiets. Het is niet zo dat we kerstmis samen vieren, maar het is hartstikke leuk om onderweg vaste maatjes tegen te komen. Af en toe rijd ik ook nog een toertochtje, maar in het weekend rijd ik niet. Doordeweeks heb ik er al zo’n 300 kilometer op zitten. In het weekend rust ik uit, maak ik mijn fiets schoon en ga ik met mijn gezin op pad.’

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.