Dieren,
15
november
2016
|
10:28
Europe/Amsterdam

Cardioloog: ‘Geef fietsers financieel voordeel’

  • Zitten is het nieuwe roken
  • Cardioloog Leonard Hofstra en Gazelle zetten in op beweging

Dieren, 15 november Maak fietsen financieel aantrekkelijk. Geef woon-werkfietsers bijvoorbeeld belastingvoordeel. Die boodschap verkondigt cardioloog Leonard Hofstra, verbonden aan VU University Medical Center en werkzaam bij Cardiologie Centra Nederland. Financiële incentives kunnen een enorme impact hebben op het gebruik van de fiets. Zo komen we in beweging, zegt de vooraanstaande cardioloog.

Gazelle onderschrijft het belang van meer fietsgebruik. Eerder dit jaar maakten Dr. Leonard Hofstra en Gazelle al samen met tal van enthousiaste vrouwelijke fietsers een stadstocht op de fiets. Het doel: op een ontspannen manier bezig zijn en zo onbewust nog meer interesse wekken voor bewegen en fietsen in het bijzonder.

Fietsen: gezonde inspanning“Zitten is het nieuwe roken. In de auto zit je, beweeg je niet. Als je op de fiets naar het werk en naar huis gaat heb je een deel van de dagelijkse portie beweging al gehad”, zegt Hofstra. “Fietsen is een heel gezonde inspanning. Het leidt tot een verhoging van de HDL-waarde – goed cholesterol – en een verlaging van het LDL-gehalte. Dat is slecht cholesterol. Als je fietst verband je uiteraard ook calorieën en blijf je op gewicht.”

De gezondheidsvoordelen van fietsen gaan verder. “Als je beweegt maak je Nitric Oxide aan. Die stof heeft geweldige eigenschappen. Ze beschermt de bloedvaten, gaat klontering van bloedplaatjes tegen, verwijdt de bloedvaten en verlaagt de bloeddruk”, aldus de cardioloog. “Veel mensen zeggen dat ze met fietsen het hoofd leegmaken. Dat klopt dus helemaal. Je lichaam maakt dan endorfine en serotonine aan. Zo ‘ontstresst’ het lichaam.”

Gevecht met oerinstinct
Iedereen weet dat bewegen gezond is, maar toch hebben velen moeite om de beweegnorm te halen. Volgens de cardioloog is dat niet gek. “In feite zijn wij gemaakt om uit te rusten. Duizenden jaren geleden verzamelden we voedsel: noten, planten, knollen. Als je af en toe calorierijk voedsel had, at je dat. Het hielp je overleven. Zout nam je. Uitrusten deed je. Nu vechten we eigenlijk continu tegen een oerinstinct. Ons brein is gewend aan ongezonde keuzes.”

Financiële prikkels
Met kleine stappen moeten we proberen vooruitgang te boeken, meent de cardioloog van VU Medisch Centrum uit Amsterdam. “Dingen verander je natuurlijk niet in één nacht, maar er zijn wel mogelijkheden om het te bevorderen. Economische incentives kunnen belangrijk zijn, beloon fietsers. Vroeger had je de fiets van de zaak. Die moet eigenlijk weer terug op de kaart”, zegt Hofstra.

“Wat me ook is opgevallen: op televisie zijn er steeds reclames over gehoortoestellen en brillen die een link maken met de zorgverzekering. Mensen komen soms zelfs in aanmerking voor een gratis tweede bril. Dat vinden we allemaal de normaalste zaak van de wereld. In feite zou je er ook iets voor kunnen zeggen om de fiets te vergoeden.”