Dieren,
05
juni
2016
|
12:45
Europe/Amsterdam

Typisch Hollands: fiets met terugtraprem

In veel landen is het not done om ermee te rijden of is het zelfs volstrekt onbekend, maar elke Nederlander is ermee grootgebracht: een fiets met terugtraprem. Hierbij duwt de fietser het pedaal naar achteren om af te remmen. Ouders in Nederland kiezen bij de tweewieler van hun kind vaak bewust voor dit type remsysteem, omdat het degelijk is, amper stuk gaat en niet of nauwelijks onderhoud vergt. Koninklijke Gazelle heeft daarom een groot aantal fietsen uitgerust met een terugtraprem.

De eerste fiets waarop Nederlanders als kleuter rondrijden hebben nagenoeg allemaal een terugtraprem. Zeker ook de Nederlandse schooljeugd is vertrouwd met het fenomeen en heel wat betaalbare fietsen voor tieners en volwassenen, zoals de populaire omafietsen, zijn ermee uitgerust. Groot voordeel van de terugtraprem is dat het systeem onverwoestbaar is. Fietsers hebben er vrijwel geen omkijken naar en zijn er minder onderhoudstijd mee kwijt in vergelijking met de handrem. Dit omdat het mechanisme van de rem in de naaf van het wiel zit. Ook niet onbelangrijk: de terugtraprem maakt de fiets een stuk voordeliger.

Wennen aan de terugtraprem
Onder andere de Puur_NL en DutyNL maken gebruik van de oer-Hollandse terugtraprem. Het is een veilig remsysteem, al kost het voor fietsers misschien wel even tijd om eraan gewend te raken. Ook is het wellicht wennen geblazen als een ander op een fiets met terugtraprem voorbijkomt. Britten reageerden vorig jaar geschrokken toen ze voetballer Daley Blind van Manchester United op een fiets met een terugtraprem zagen. In Engeland is namelijk een voor- en achterrem verplicht. De middenvelder zelf was zich van geen kwaad bewust. Zijn eerste kilometers maakte hij immers op een fiets met terugtraprem.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.