Dieren,
20
juni
2017
|
00:00
Europe/Amsterdam

Meer fietsen, minder snel verouderen

Fietsers die langer jong willen blijven zitten gebakken. Tenminste, als ze regelmatig een ommetje maken op hun fiets. Want wat blijkt uit een nieuwe studie van de Brigham Young-universiteit in Utah (Verenigde Staten): fanatieke fietsers vertragen het biologische verouderingsproces doordat ze zich inspannen. Als we de onderzoekers mogen geloven, kan het lichaam van een regelmatige fietser tot wel negen jaar jonger zijn dan dat van een leeftijdsgenoot die niets van bewegen wil weten.

Hoe de Amerikanen tot deze conclusie kwamen? Ze hebben bij ongeveer zesduizend mensen de lengte van de telomeren gemeten. Dat zijn simpel gezegd de laatste stukjes DNA aan het einde van de chromosomen. Als je een chromosoom beschouwt als een schoenveter, dan zijn de telomeren zoiets als de plastic randjes om de uiteinden van de veter die gerafel voorkomen. De telomeren zijn belangrijk: ze beschermen de chromosomen, zodat ze kunnen blijven vernieuwen. Zo verouderen we minder snel en kunnen we beter tegen ziektes.

De telomeren worden bij elke celdeling korter en zo loopt het DNA telkens wat schade op. Dit gaat door totdat ze te kort zijn en niet meer kunnen delen. In dat geval sterven de cellen. Hoe korter de telomeren worden, hoe minder bescherming de chromosomen genieten. Het DNA loopt dan schade op, precies zoals de schoenveter die gaat rafelen. Is die schade er niet en blijven de telomeren intact, dan leef je langer. De oorspronkelijke lengte van de chromosomen is genetisch bepaald, maar we hebben wel invloed op de snelheid waarmee ze verkorten.

Precies op dat laatste hebben de Amerikanen zich gericht. Zij tonen aan dat de telomeren veel korter zijn bij mensen die niet of zeer weinig bewegen in vergelijking met de DNA-eindjes van mensen die vele keren per week actief zijn. Ook is er verschil tussen de groep inactieven en de mensen die gemiddeld bewegen. De onderzoekers stellen dat mensen die zo’n vijf keer per week actief bewegen in staat zijn het verouderingsproces te vertragen. Dus: ook al ben je 45 jaar, als je lekker vaak fietst wil dat nog niet zeggen dat je biologisch gezien ook 45 bent. Pak die fiets!

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.