Antwerpen,
25
augustus
2023
|
08:30
Europe/Amsterdam

Op twee wielen terug naar school of naar het werk

Gazelle deelt tips om in september voorbereid op de fiets te springen

Antwerpen, 25 augustus 2023 – We zijn nog volop aan het genieten van de laatste zomerdagen, maar volgende week staat september weer voor de deur. Een periode waar iedereen zich klaarmaakt om terug in het dagelijkse werk- en schoolritme te komen. Ben je van plan om op je tweewieler naar het werk te pendelen? Gaat je kind voor het eerst naar de middelbare school met de fiets? Een comfortabele en goed geteste fiets met ruimte voor (school)tassen en een veilige uitrusting zijn een must. Hoog tijd voor een grondige check van je fiets, de route en je uitrusting! 

Ismaël Goedertier, fietsexpert bij Gazelle somt een aantal tips op zodat iedereen goed voorbereid is om naar het werk of school te fietsen. 

Tip 1: Werkt mijn fiets naar behoren? Ga van start met een onderhoudscheck. 
Overloop de volgende zaken vooraleer je op de fiets kruipt: 

  • Werken de remmen goed? 
  • Zijn de hoogte van het zadel en het stuur goed afgestemd op je lengte? 
  • Heeft de fiets een werkend voor- én achterlicht
  • Zijn kratten of manden stevig bevestigd en kan je er veilig mee fietsen? 
  • Zijn de banden goed opgepompt? Heeft de fiets een goed werkend slot? 
  • Heb je een elektrische fiets? 
  • Zorg er dan voor dat de accu voldoende is opgeladen. 

Tip 2: Is mijn uitrusting volledig en veilig? 
Check vooraf ook even of jouw uitrusting in orde is. Kijk na of je helm in goede staat verkeert en goed past. Ga voor comfortabele en weerbestendige kledij. 

Tip 3: Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe fiets? 
Als je huidige fiets toch niet meer door de “fietskeuring” geraakt, of hij niet meer aan je wensen voldoet, ben je wellicht toe aan een nieuwe. Houdt hierbij de volgende aandachtspunten in het achterhoofd bij de selectie van een nieuwe (school)fiets. 

De keuze voor het juiste model hangt onder andere vast met je fietshouding: hoe wil je zitten? Enkele vragen die je jezelf kan stellen zijn: hoeveel kilometers leg je (dagelijks) af? Heb je vaak een grote rugzak mee? Bij dat laatste komt een rekje of sterke bagagedrager met fietszakken van pas. 

Als je vaak lange kilometers aflegt, kan je wel al eens nek-of rugpijn krijgen op de fiets. Om dit te voorkomen raden we aan om een framemaat te kiezen die past bij je lengte. Ga dus vooral langs bij een dealer of het Gazelle Experience Center in Rumst voor een proefrit. De vuistregel voor het vaststellen van de framemaat is: 2/3 van de binnenbeen-lengte, gemeten vanaf de lies tot aan de onderkant van de voet. Maar de lengte is slechts een indicatie, dus schakel vooral hulp van een expert in. 

Tegenwoordig zit ook elektrische fietsen enorm in de lift. Als je voor een e-bike kiest, zijn er wel een aantal unieke factoren waar je op moet letten. Check bijvoorbeeld het vermogen van de motor (zeker wanneer je bruggen of hellingen onderweg tegenkomt), de positie van de motor, de actieradius die je nodig hebt voor de afstand. Gazelle bracht deze zomer een splinternieuw robuust model uit, geschikt voor ritjes in de stad, naar school en het werk: Meer informatie over de nieuwste Gazelle Esprit C7 HMS vind je hier

Tip 4: Denk ook aan veiligheid van de fietsenstalling 
Is er geen beveiligde fietsenstalling op het werk of aan de school? Schaf dan een gecertificeerd tweede slot aan. Bevestig je fietst sowieso altijd aan een nagelvast object. Bij e-bikes neem je ook best je accu uit de fiets, en wanneer mogelijk, ook het display op het stuur. Zo wordt de fiets minder aantrekkelijk voor dieven. Safety first! Tip 5: Oefen de route naar school al op voorhand in Gaat jouw kind voor het eerst met de fiets naar (een nieuwe) school? Test de route op voorhand uit. Zo kan je mogelijke gevaarlijke situaties of eventuele wegenwerken al op voorhand spotten en hier een alternatief voor vinden. De schoolroute kan je samen met je kinderen inoefenen. Blijf hierbij zeker achter je kind fietsen, zodat je ziet wat ze doen. Doe dit gerust een paar keer, tot zowel jij als je kind zich veilig en zelfverzekerd voelen op de baan.