Antwerpen,
07
juli
2023
|
18:22
Europe/Amsterdam

Helft van de Belgen wil meer fietsen op vakantie

Gazelle geeft vijf tips mee om op een relaxte manier jouw vakantieplek te ontdekken

Antwerpen, 6 juli 2023 - De zomervakantie is deze week officieel van start gegaan en dat is voor velen hét moment om op vakantie te gaan. Uit recent onderzoek* van Gazelle geeft bijna de helft van de Belgen (49%) aan meer te willen fietsen als ze op vakantie zijn tegenover vorig jaar. Gazelle geeft daarom vijf tips om goed voorbereid op pad te gaan.

Tip 1: zorg voor de juiste uitrusting
Zorg dat je goed ingelezen bent voor je op pad gaat met een e-bike of fiets in een ander land. In sommige landen, zoals Spanje en Zwitserland, is het verplicht om een helm te dragen. In Frankrijk, Italië en Kroatië is dit voor kinderen onder de 12 jaar ook verplicht! Onderschat het belang van de juiste kleding zeker niet. Zorg voor comfortabele kleding en schoenen met grip. En check ook zeker het weer voordat je vertrekt.

Tip 2: plan je route 
Een goede voorbereiding is het halve werk. Of je nu lange meerdaagse fietstochten maakt of gewoon de mooiste uitzichtpunten in de buurt van de camping of het hotel wilt bezichtigen, plan je fietstochten altijd van tevoren en kies hierbij de geschikte routes. Gebruik hiervoor een kaart of een navigatiesysteem. Let ook op de moeilijkheidsgraad en de afstand. Ga je voor het eerst fietsen op vakantie? Doe het dan rustig aan en begin met een korte, gemakkelijke tocht. 

Tip 3: veiligheid voorop
Veiligheid is heel belangrijk wanneer je op pad gaat met een e-bike. Op vakantie rijd je meestal op wegen waar je (nog) niet geweest bent. Het is leuker om met de e-bike op officiële fietspaden en zijwegen te rijden en je voelt je waarschijnlijk veiliger. Let er dus op dat er (meestal) een fietspad is of dat je via zijwegen op je bestemming kunt komen, wanneer je de geschikte route zoekt. Officiële fietspaden zijn vaak goed bewegwijzerd en gemakkelijk te volgen. Een weg met veel verkeer kan snel vervelend worden en je wilt geen stress tijdens je vakantie.

Tip 4: laad je accu op tijd op
Eigenlijk is het logisch, maar tussen alle mooie bezienswaardigheden door, denk je er niet meteen aan: het is belangrijk om de accu op tijd op te laden omdat de elektrische trapondersteuning anders wegvalt. En dan is een steile heuvel geen pretje, zeker niet in de zomerse hitte. Daarnaast gaat de accu sneller leeg in de heuvels of bergen van je vakantiebestemming. Hou die actieradius dus goed in de gaten!

Tip 5: neem een noodpakketje mee
Wanneer je een langere fietstocht plant en je misschien op meer afgelegen paden fietst, is het handig om een klein gereedschapskitje bij je te hebben – voor het geval dat. Je wilt natuurlijk niet dat je een platte band hebt in the middle of nowhere en dat je jouw elektrische fiets moet verder duwen. Als je een soort “EHBO-kit” voor je fiets hebt, zal pech onderweg je vakantiestemming niet bederven.

*Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Koninklijke Gazelle in juni 2023 bij 600 Vlamingen representatief op leeftijd, geslacht en diploma.