Dieren,
15
november
2022
|
09:00
Europe/Amsterdam

Fietsen blijft populair, ook bij regenweer

Dieren, 15 november 2022 – De donkere en vaak ook regenachtige dagen gaan nu echt beginnen. Het is dan ook extra belangrijk om goed zichtbaar te zijn voor wie ’s ochtends vroeg, of ’s avonds in het donker en met slecht weer op de fiets stapt. Want ook tijdens deze regenachtige dagen blijft een kwart van de Vlamingen en Brusselaars (24%) voor de fiets kiezen. Vrij verrassend, want een op de drie (30%) Vlaamse en Brusselse fietsers voelt zich onveilig op de weg. Dat terwijl amper 11% van onze noorderburen zich onveilig voelt op de fiets. Dat blijkt uit een internationaal fietsonderzoek* van Gazelle. Zij vergeleken het fietsgedrag van 1.000 Belgen met andere Europese landen. 

Veilig en zichtbaar op de fiets 
Een kwart van alle Vlaamse en Brusselse fietsers blijft voor de fiets kiezen tijdens guur regenweer, ook al voelt 1 op 3 zich onveilig op de baan. Wie veilig wil zijn op de fiets, kiest voor een goede zichtbaarheid en voor veilig materiaal. Een helm is daarbij een eerste belangrijke vereiste. Dankzij accessoires zoals fluohesjes, reflecterende polsbandjes en strips of zelfs witte of lichte kledij vergroten fietsers hun zichtbaarheid op de weg. 63% van de Vlamingen en Brusselaars vindt dat de fiets een gemakkelijk vervoersmiddel is om ergens te geraken. Maar zichtbaarheid in het verkeer hangt niet alleen samen met wat we dragen of welke accessoires we uitkiezen.

Het begint al bij het materiaal van de fiets:

  • geïntegreerde fietsverlichting en een steving framework zorgen voor een extra gevoel van veiligheid;
  • dankzij zijverlichting ben je extra zichtbaar tijdens donkere dagen;
  • denk bij de aankoop van een fiets ook na over de keuze voor brede banden: die kunnen beter tegen een stootje bij verschillende weertypes.

Het zijn allemaal factoren die kunnen bijdragen tot een veiliger fietsgevoel, ook op momenten van guur of donker weer.

Op zoek naar een fiets om het donkere herfstweer te trotseren? Bekijk dan eens volgende modellen:

  • De Esprit stadsfiets is een populair model dat voorzien is van geïntegreerde fietsverlichting. De verlichting is aangesloten op een naafdynamo. Zo heb je geen last van lege batterijen en blijft het achterlicht, zelfs als je stilstaat voor een stoplicht, nog een paar minuten branden.
  • Ook de e-bike Avignon is uitgerust met geïntegreerde fietsverlichting. De geïntegreerde Fendervision-koplamp biedt een krachtige lichtbundel dat altijd brandt, zowel overdag als ‘s avonds. Het licht past de sterkte automatisch aan, aan de omgeving. De brede banden van deze fiets zorgen voor een optimale wegligging onder alle omstandigheden.

*Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Motivaction onder 9.926 respondenten in Nederland, Duitsland, België (Vlaanderen & Brussel), Frankrijk, Denemarken, Zweden, UK en USA (10 staten) die minstens om de 2 weken fietsen binnen de gehele bevolking (18 tot 70 jaar). In Belgium betrof dit 1.201 respondenten.