Dieren,
05
juli
2019
|
12:43
Europe/Amsterdam

Zomerse fietsuitdaging: meer dan 9.000 km fietsen voor het goede doel

  • Dertig internationale studenten hebben deelgenomen aan de Summer School van de Universiteit van Amsterdam 
  • Al fietsend spaarden zij twee stadsfietsen voor Mama Agatha, een organisatie die fietslessen aan migranten geeft

Dertig studenten van de Universiteit van Amsterdam uit twintig verschillende landen zijn de afgelopen weken ondergedompeld in de Nederlandse fietscultuur. Zij maakten zo kennis met Nederland Fietsland en zetten zich in voor een goed doel: Mama Agatha. In drie weken tijd fietsten de universiteitsgasten samen meer dan negenduizend kilometer bij elkaar. Op basis van die prestatie doneerde de studenten twee nieuwe stadsfietsen aan Mama Agatha.

De studenten namen deel aan de Summer School ‘Planning the cycling city’, bestaande uit onder meer workshops en opdrachten. Het leukste en meest actieve deel was het fietsen zelf. In de vrije tijd registreerde het internationale gezelschap studenten de kilometers met behulp van de app van Ring-Ring. Registratie was een belangrijk facet van de challenge, aangezien elke vijfduizend kilometer gelijk stond aan donatie van één CityGo stadsfiets van Gazelle aan Mama Agatha. In totaal legden de studenten 9422 kilometer af. 

Mama Agatha is het initiatief van de bevlogen Ghanese Agatha Frimpong, een dame die fietslessen aan migranten geeft, met name vrouwen. Ze heeft in tien jaar tijd eigenhandig al ruim tweeduizend mensen leren fietsen. “Ik ben heel blij met de donatie van deze fietsen. Hierop kunnen we meer mensen leren fietsen en kennis laten maken met een typisch stukje Nederland. Fietsen is goed voor de gezondheid, verlaagt de vervoerskosten en helpt migranten om hun draai in de maatschappij te vinden. We blijven ons werk voortzetten, want er zijn nog te veel migranten onbekend met de fiets.”

Kennismaking met fietsvoordelen

Het is niet voor het eerst dat Gazelle is verbonden aan de Summer School van de Amsterdamse universiteit. Gazelle ondersteunt dit initiatief al enkele jaren, omdat op deze manier meer mensen kennismaken met de voordelen van de fiets. Bovendien helpt dit initiatief de Nederlandse fietscultuur te promoten onder een belangrijke groep internationale studenten.