Dieren,
25
juni
2018
|
11:24
Europe/Amsterdam

Zomerse challenge: fiets meer dan tienduizend kilometer binnen drie weken

De academische wereld maakt deze maand kennis met de Nederlandse fietscultuur. Dertig mensen van over de hele wereld nemen bij de Universiteit van Amsterdam deel aan de Summer School ‘Planning the cycling city’. In de marge van dat programma wordt er gefietst. Veel gefietst, als het aan Gazelle en Ring-Ring ligt. Beide partijen dagen de deelnemers aan de Summer School uit om samen meer dan tienduizend kilometer te fietsen. Daarmee worden fietsen gespaard voor een fietsstimuleringsproject in Rotterdam.

Fietsen in Nederland is de normaalste zaak van de wereld. Voor een ritje naar de supermarkt, kantoor of school stappen we, als het even kan, op de fiets. Het Nederlandse fietssyteem dat voor ons heel normaal is, is voor veel andere landen vernieuwend en dient vaak als sterk voorbeeld. Tijdens de Summer School van de Universiteit van Amsterdam ervaren de dertig studenten en beleidsmakers hoe onze fietsstructuur in elkaar steekt. En ze leren meer over de rol van de fiets in de samenleving en gewoontes van Nederlandse fietsers.

Er is een uitgebreid programma met onder meer lessen, workshops en opdrachten. Daaromheen wordt er gefietst. Gazelle en Ring-Ring hebben daarbij een challenge gelanceerd. Als de deelnemers in drie weken tijd gezamenlijk meer dan tienduizend kilometer fietsen, gaan er twee fietsen naar een project in Rotterdam-Zuid, bedoeld om het fietsgebruik onder tieners te stimuleren. Blijven de ‘zomerstudenten’ steken op zevenduizend kilometer, dan gaat er één Gazelle-fiets naar het project. De afstand wordt geregistreerd met de tool van Ring-Ring.