Dieren,
04
augustus
2016
|
13:20
Europe/Amsterdam

Zo neem je de e-bike(s) veilig mee op de auto

Hoogzomer, aangename temperaturen, droog weer. Wat is er dan leuker dan op de e-bike stappen in een omgeving die je nog niet zo goed kent? In de Hoeksche Waard, de Friese meren, de Kempervennen of het Montferland, bijvoorbeeld. Je geniet van de machtige vergezichten, de streeklekkernijen in de plaatselijke brasserie, de smakelijke picknick onderweg en de wonderlijke natuur. Er is vaak één ‘maar’: het vervoer naar de bestemming. Hoe gaat de e-bike mee?

De meest voorkomende vervoerswijze is de fietsdrager op de trekhaak. Misschien is dit systeem wat prijzig in de aanschaf, maar praktisch is het in ieder geval wel. Deze drager past op vrijwel elke trekhaak. Na bevestiging is het ‘slechts’ nog een kwestie van de e-bike erop tillen. Mocht het toch wat zwaar zijn om de – gelukkig! – steeds lichter wordende elektrische fiets te tillen, dan bieden de handige oprijgootjes wellicht uitkomst. Zo is het een fluitje van een cent om de fiets achter op de fietsdrager te zetten.

Gaan er meerdere e-bikes mee? Let dan vooraf op het draagvermogen van de drager. Op de meeste nieuwe modellen gaan met gemak twee e-bikes, maar sommige oudere systemen kunnen dat niet hebben. Kijk ook naar de maximale kogeldruk. Dat is simpelweg het maximale aantal kilo’s dat de trekhaak kan dragen. Kleinere wagens kunnen doorgaans 30 tot 50 kilo aan. Veel e-bikes wegen tegenwoordig 20 tot 25 kilo. De achterzijde zwaarder beladen dan de maximale kogeldruk is niet alleen onveilig, er staat ook een boete op. De verzekering dekt bovendien geen schade.

Bij dagtochten met een groep wordt het vervoer wat uitdagender. Immers: meer dan twee e-bikes op een fietsdrager en trekhaak is niet aan te raden. Er zijn ook inklapbare trailers op de markt voor achter op de auto. Daarop passen tot wel vier elektrische fietsen. Het gewicht van de e-bikes rust daarbij niet alleen op de trekhaak, maar vooral op de trailer. Een kleinere wagen kan dit zeker aan. Zo gaat iedereen veilig de weg op. Mét e-bike en met elkaar in één auto. De rit naar het beginpunt van de fietstocht, waar ook in het land, is dan al meteen gezellig.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.