Dieren,
30
mei
2017
|
08:20
Europe/Amsterdam

Woon-werkfietser kiest voor speed pedelec

  • Vanaf 1 juli moeten alle speed pedelecs een gele kentekenplaat hebben en gelden de daarbij horende regels
  • Indra is één van de eerste goedgekeurde speedbikehelmen

Dieren, 30 mei – De populariteit van de speed pedelec neemt in hoog tempo toe. Steeds meer mensen kiezen voor deze snelle e-bike, die ondersteuning biedt tot 45 kilometer per uur. Vooral in het woon-werkverkeer is dit type fiets in trek. De regels voor de speed pedelec zijn per 1 januari 2017 veranderd. Op 1 juli verstrijkt de huidige overgangstermijn. Vanaf dat moment moeten alle speed pedelecs een bromfietskentekenplaat hebben en gelden de bromfietsregels ook voor deze snelle elektrische fiets.

Gazelle heeft met de CityZen Speed één van ’s lands populairste speed pedelecs in huis. “Onze dealers voorzien de snelle elektrische fietsen nu al standaard van een bromfietskentekenplaat. Alleen met zo’n geel plaatje mogen fietsers vanaf juli met een speedbike de weg op. Ze moeten zich tevens aan de regels houden. Speedbikers mogen buiten de bebouwde kom maximaal 40 kilometer per uur op het bromfietspad en daarbinnen hooguit 30 kilometer per uur. Is er geen bromfietspad, dan rijden de speed pedelecs op de rijbaan. Daarnaast moet men een goedgekeurde helm dragen”, zegt woordvoerder Ferdi Ertekin van Koninklijke Gazelle.

Ergonomische helm
BBB loopt voorop in de ontwikkeling van speedbikehelmen en komt begin juni met de Indra. Dit is geen aangepaste bromfietshelm die geschikt is gemaakt voor speedbikers, maak een helm die op de specifieke behoeften van de snelle fietsers is afgestemd en zorgt voor 40 procent extra bescherming ten opzichte van een normale fietshelm. De Indra beschermt de slapen en achterkant van het hoofd, zonder dat dit ten koste gaat van het zicht en gehoor. Ze is licht (350 gram) en ventileert goed. Voor extra luchtstroming zit er binnenin een voorhoofdband. Die houdt de helm iets van het hoofd en zorgt zo voor extra ventilatie. De Indra heeft een sportief design en voldoet aan de NTA-8776 norm, een Nederlandse normering speciaal voor speedbikehelmen. De Indra kost 139,95 euro en is verkrijgbaar bij de rijwielspeciaalzaak.