Dieren,
31
mei
2018
|
15:14
Europe/Amsterdam

Welke regels gelden als ik op een speed pedelec rij?

Hoewel de speed pedelec een elektrische fiets is, gelden heel andere regels voor deze snelle e-bike. Hoe dat precies zit? Wij leggen het graag uit. Het is belangrijke informatie die handig is om mee te nemen als u zich oriënteert op de aanschaf van een speed pedelec, bijvoorbeeld voor gebruik in het woon-werkverkeer.

Er zijn twee soorten elektrische fietsen: de ‘gewone’ e-bike die tot 25 kilometer per uur ondersteunt en de speed pedelec die tot 45 kilometer per uur ondersteuning geeft. Deze laatste, snelle fiets wordt ook wel speedbike genoemd. De standaard e-bike wijkt qua regelgeving niet zo heel veel af van de gewone fiets. Mensen van alle leeftijden mogen erop, een rijbewijs is niet nodig, u moet ermee op het fietspad rijden en een WA-verzekering is niet verplicht.

Speed pedelec

Bij de speed pedelec zit het ietwat anders. Deze snellere e-bike heeft een gele kentekenplaat en dat brengt regels met zich mee. Zo moet u minimaal 16 jaar zijn, heeft u een bromfietsrijbewijs nodig en geldt onderweg een helmplicht. Ook heeft de speed pedelec een andere plek in het verkeer. Binnen de bebouwde kom moet u op de rijbaan (hooguit 45 kilometer per uur). Daarbuiten hoort dit type fiets op het (brom)fietspad en geldt een maximale snelheid van 40 kilometer per uur.

WA-verzekering

Dan is er nóg een belangrijk verschil: de fietser met een speed pedelec moet ook over een WA-verzekering beschikken. Het is belangrijk om dit goed te regelen. Want stel dat u onverhoopt betrokken raakt bij een ongeval, dan wordt u niet zoals bij een fiets of e-bike als kwetsbare verkeersdeelnemer beschouwd. Wettelijk gezien wordt u aangemerkt zoals een bromfietser en dan is een WA-verzekering noodzaak. Voor een gewone e-bike is een AVP voldoende.