Dieren,
16
maart
2017
|
14:48
Europe/Amsterdam

Wat elke dag fietsen al niet kan doen…

We roepen het zo vaak: ‘Fietsen is gezond!’ Velen van ons vinden het heerlijk om de tweewieler uit de garage te halen en een ronde door de omgeving te maken. In de buitenlucht haal je een frisse neus en kom je tot rust. Weg van de stress van kantoor, weg van de dagelijkse sleur. Het positieve effect lijkt wat tegenstrijdigs in zich te hebben: het vraagt immers inspanning om de pedalen te laten draaien. En toch geeft de fietsrit door de natuur onnoemelijk veel energie terug.

Dat fietsen ook op de langere termijn gezond is, bewijst onderzoek in Groot-Brittannië. Daar hebben de Britten 35 jaar voor uitgetrokken. In 1979 kregen 2.500 mensen het verzoek om zich aan vijf gouden regels te houden: eet gezond, beweeg, drink weinig alcohol, houd je gewicht op peil en laat sigaretten links liggen. Zo’n 25 mensen uit de onderzoeksgroep hielden het vol. De doorzetters zagen het risico op kanker, diabetes, hartproblemen, beroertes en dementie drastisch afnemen.

De 25 mensen met een gezondere levensstijl bewogen met grote regelmaat. Sommigen fietsten elke dag zeker vijftien kilometer. Weer of geen weer. Elke vijf jaar legden ze een medische test af, met na 35 jaar als verbluffende resultaat een veel betere gezondheid dan de rest, blijkt nu. “Niet dat je door te fietsen en gezond te leven gevrijwaard blijft van lichamelijke klachten, maar je krijgt er doorgaans wel op een veel latere leeftijd mee te maken”, aldus een onderzoeker van de universiteit van Cardiff.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.