Dieren,
26
april
2019
|
14:00
Europe/Amsterdam

‘Vijf keer de wereld rond op tarwebroodjes en een banaan’

Elke dag staat ‘ie voor je klaar. En samen maak je heel wat mee. Gewone Nederlanders vertellen over de bijzondere avonturen die zij meemaken met hun tweewieler. Dit keer: gepensioneerd calculator en inkoper Dirk de Vries (75).

Dirk de Vries: ‘Ik fiets al mijn hele leven. Recreatief, maar toen ik jonger was ook wedstrijden. Lang geleden heb ik zelfs een keer Joop Zoetemelk verslagen! Ik ben graag in de natuur en vind het leuk om onderweg om me heen te kijken en andere mensen te ontmoeten. Zo raakte ik bijna twintig jaar geleden tijdens een rondje IJsselmeer in gesprek met een oudere heer op een wel heel oude damesfiets. Hij vertelde me dat hij bezig was om vijfhonderd keer om het IJsselmeer te fietsen in tien jaar tijd. Ik dacht: dat ga ik ook doen! En dat heb ik gedaan. Onderweg maakte ik natuurlijk van alles mee. Prachtige ontmoetingen, hagel- en sneeuwbuien, stortbuien en wind, vooral veel wind, want bij het water waait het meestal. Maar ik heb de Waddenzee en het IJsselmeer ook als een spiegel zo vlak gezien. Het is in alle seizoenen en onder alle weersomstandigheden een feest om buiten te zijn.

Na de eerste vijfhonderd heb ik samen met mijn vrouw de Santiago de Compostella gefietst, dat had ik haar beloofd. Op verzoek van de vrienden die ik in al die jaren rond het IJsselmeer had gemaakt, ben ik daarna weer rondjes gaan fietsen. Niet eens met de bedoeling om er nog vijfhonderd te doen, dat plan ontstond gaandeweg. Nu resten mij er nog zeventien om de duizend vol te maken. Vanwege de afsluiting van het fietspad op de Afsluitdijk, doe ik dat gedeeltelijk met een omweg, maar het duizendste rondje zal in overleg met Rijkswaterstaat een écht rondje worden. Ik zit inmiddels op fiets nummer vier, maar ik doe mijn fietsrondjes nog steeds met hetzelfde lichaam. Dat is eigenlijk het echte wonder. Vijf keer de wereld rond op tarwebroodjes en een banaan. Fietsen zit mij in het bloed en ik kan me niet voorstellen dat ik niet meer zou fietsen. Als ik een poosje niet rond het IJsselmeer ben geweest, kan ik hunkerend op de dijk staan om Gaasterland te ontwaren. Dan wil ik er weer heen!’

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.