Dieren,
21
september
2018
|
09:55
Europe/Amsterdam

Verslavend lekker: fietsen om in de flow te komen

Ken je dat gevoel? Je fietst door een machtig landschap met dijken, uiterwaarden vol grazend vee en wat verderop een rustige rivierstroom. Voor je er erg in hebt ben je, haast gedachteloos, kilometers ver van huis gereden. Het is alsof gevoelens van stress die je een paar uur daarvoor nog overmanden als sneeuw voor de zon zijn verdwenen. De frisse buitenlucht heeft de bovenkamer in een mum van tijd schoongeblazen. Je kunt er weer tegenaan.

We hebben hier te maken met een typisch voorbeeld van flow. Dit is simpel gezegd een mentale staat waarin mensen geconcentreerd zijn, lichtjes uitgedaagd worden en bovenal voldoening halen uit hetgeen ze op dat moment doen. Je zit dan in een flow, wordt er gezegd. De focus is zo scherp dat je de wereld om je heen even kunt laten voor wat die is.

Er is onderzoek verricht naar de omstandigheden die mensen in een flow brengen. En wat blijkt: de fiets is een ultiem middel om die te bereiken. Je bent fysiek in beweging en staat in wisselwerking met de omgeving. Rustig trappend en rechtovereind zittend op het zadel gaan je zintuigen open voor prikkels vanuit de wereld om je heen: je ruikt het vers gemaaide gras, hoort het vogelgeluid vanuit de bossen, voelt de frisse wind op de huid.

Het fietsen kan ook een tikkeltje verslavend zijn, blijkt uit hersenonderzoek. Tijdens het fietsen maak je namelijk een mix van plezierhormonen aan, onder andere endorfine en dopamine. Die kunnen een prettig gevoel geven. Het zijn hormonen die ook antidepressiva aanmaken, alleen gaat het met fietsen op een natuurlijke manier en zonder bijwerkingen. Juist vanwege de lekkere ervaring gaan veel fietsers, bewust of onbewust, op zoek naar hun flow.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.