Dieren,
29
augustus
2016
|
12:08
Europe/Amsterdam

Van Rijsselberghe in zijn sas met gouden bakfiets

  • Texel huldigt olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe
  • Tweewielerspecialist en jonge sporter geven succesvolle windsurfer een bakfiets cadeau

Dieren, 29 augustus – Met misschien wel duizenden tegelijk waren ze zondag naar het Texelse strand bij Paal 17 gekomen. Niet zomaar. Olympisch kampioen en Texelaar Dorian van Rijsselberghe kreeg er een grootse huldiging van de eilandbewoners, fans, zomertoeristen en sponsors. De oersterke en vooral succesvolle windsurfer werd benoemd tot ereburger van de gemeente Texel en mocht een bakfiets van Koninklijke Gazelle in ontvangst nemen.

De 27-jarige Van Rijsselberghe kwam, heel toepasselijk, in een gouden Volkswagen naar het strand gereden. Vanuit de bolide zwaaide hij de menigte toe, terwijl een Braziliaanse drumband het Texelse strand voor even omtoverde tot een warme, sfeervolle Copacabana.

Gouden bakfiets
Het was Erwin van der Linden van de lokale tweewielerzaak die de boomlange olympiër op het ingerichte podium als eerste in het zonnetje mocht zetten. Hij overhandigde een gouden bakfiets, samen met één van de jongste sporters die gebruikmaken van de Dorian Foundation. Daarmee ondersteunt Van Rijsselberghe al enige tijd talentvolle Texelse sporters.

“Een heel bijzonder moment”, vond de plaatselijke fietsspecialist, die Van Rijsselberghe ook al in Rio de Janeiro trof. Op de tribune woonden ze samen een hockeywedstrijd bij. Nu waren ze beiden weer terug op ‘hun’ Texelse strand. “Er is volgens mij geen mooiere plek waar je Dorian kunt huldigen.”

De windsurfer betrok zijn vrouw en kind bij de uitreiking van de gloednieuwe bakfiets. Glunderend tilde hij zijn 1-jarige dochter in de bak aan de voorzijde. De bedoeling is dat de bakfiets mee naar Californië (Verenigde Staten) gaat. Daar woont het gezin al enige tijd en kan het optimaal gebruikmaken van de goudgekleurde fiets. Met dochterlief voorin rijdt de familie gemakkelijk en veilig over straat.

EreburgerNa de uitreiking van de bakfiets nam burgemeester Uitdehaag van de gemeente Texel het woord over. Van Rijsselberghe werd uitgeroepen tot ereburger en kreeg een bijbehorende onderscheiding opgespeld. Voor fans was er aansluitend gelegenheid om een handtekening te scoren en om met de gouden windsurfer op de foto te gaan. Van Rijsselberghe genoot volop van de opgetuigde ceremonie.