Dieren,
10
januari
2017
|
12:42
Europe/Amsterdam

Tweeënhalf keer de aarde rond op een Gazelle

Een bijzondere mijlpaal voor Harry Overtoom (70) uit Berkel en Rodenrijs. Afgelopen week sprong de kilometerstand van zijn fietsteller van 99.999 naar 0. Hij had precies 100.000 kilometer met zijn Gazelle Trekking afgelegd. Oftewel: tweeënhalf keer de aarde rond. De fiets bracht hem sinds het begin van dit millennium naar onder meer naar Italië, Frankrijk, Tsjechië en Griekenland. Vrijwel elke dag maalt hij zijn trappers rond. “Zo blijf je fit.”

Harry Overtoom heeft altijd iets met fietsen gehad. “Ik ben een plattelandsjongen, geboren en getogen in Nootdorp. Als kleine jongen reed ik elke dag naar de middelbare school in Den Haag. Tien kilometer heen, tien kilometer terug. Wat later heb ik een tijdlang een brommertje gehad, maar al snel kwam de fiets weer in beeld.”

Avontuur
Met zijn zwager haspelde hij door de jaren heen vele kilometers in Nederland af. Steeds met groot plezier. “In een dronken bui hebben we gezegd: ‘We fietsen naar Rome’. Met het oog op die tocht, in 2000, heb ik de Gazelle Trekking gekocht. We wisten eigenlijk niet wat ons te wachten stond en hebben het allemaal over ons heen laten komen. Het beviel uitstekend.”

Er volgden nog veel meer ritten. Naar onder meer Madrid, Athene, Wenen, Praag, Reims, Parijs en nog twee keer Rome. De avontuurlijke kant van de fietsreizen spreekt hem aan. “Natuurlijk bekijk je vooraf de kaarten en natuurlijk heb je een route in gedachten. Maar je weet nooit waar je ’s avonds je tentje opzet. Het is allemaal onbekend. Dát maakt de fietsreizen leuk.”

Bidden voor Italiaans gezin
Ook mooi aan het fietsen: je ontmoet mensen. Harry Overtoom herinnert zich vele momenten, maar één springt eruit. Tijdens de voorlaatste Rome-reis zocht hij in de Italiaanse Povlakte naar een camping. “Maar die heb je daar nauwelijks. Ik vroeg aan een man die in een tuintje stond te schoffelen of hij wist waar we onze tent konden opslaan. Hij zei: ‘Hier!’.”

De man leidde de fietsers rond en liet zien waar zij zich konden opfrissen. “We kregen zelfs de sleutel van het hek.” ‘s Avonds keerde de Italiaan met zijn vrouw terug. “We legden uit dat we naar Rome fietsten. Mevrouw had daar ook graag naartoe gewild. Ze vroeg ons of we voor haar familie wilden bidden. Als bedankje kwam ze wat later een fles goede wijn brengen.”

Sterke fiets
Dit jaar maakt Harry Overtoom een fietstocht naar Bordeaux en Bergerac. Uiteraard gaat hij op pad met zijn trouwe Gazelle. “Alles wat draait en beweegt – banden, ketting, tandwielen – heb ik inmiddels een keer vervangen, want ik hou ervan om met goed materiaal te rijden. Het sterke frame en de stuurkolom zijn origineel en nog net zo recht als bij de aanschaf.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.