Dieren,
20
november
2015
|
08:30
Europe/Amsterdam

Switch naar fiets bespaart tot 2050 25 biljoen dollar

  • Overstap naar de fiets reduceert ook het energieverbruik en de CO²uitstoot (10 procent)
  • Koninklijke Gazelle stimuleert het fietsgebruik onverminderd, onder andere met Het Nieuwe Fietsplan

Dieren, 20 november – De voordelen van fietsen zijn enorm, zo blijkt uit nieuw internationaal onderzoek van de University of California, Davis en Institute for Transportation and Development Policy. Als mensen massaal overstappen op de e-bike kan dat tot 2050 maar liefst 25 biljoen dollar (ruim 23 biljoen euro) besparen. Daarnaast nemen het energieverbruik en de uitstoot van CO² in steden met 10 procent af. Voor Koninklijke Gazelle is het onderzoek voldoende reden om in te blijven zetten op stimulering van het gebruik van de fiets en e-bike, onder andere met Het Nieuwe Fietsplan.

Voor het onderzoek is het fietsklimaat in duizend steden wereldwijd geanalyseerd. Gemiddeld 6 procent van al het vervoer vindt nu per fiets plaats, uiteenlopend van 1 procent in Noord-Amerikaanse steden tot een kwart op plaatsen in Nederland, China en Japan. Met goed overheidsbeleid kan 11 procent van het vervoer in 2030 per fiets gedaan worden. In 2050 is dat 14 procent. Daarmee worden het energieverbruik en de CO²-uitstoot beperkt en blijft 25 biljoen dollar in de portemonnee. De besparing is mogelijk omdat aanleg en onderhoud van onder meer snelwegen en parkeergelegenheden niet of minder noodzakelijk is.

De opvatting van Gazelle dat de e-bike een sleutelpositie inneemt in de ontwikkeling van het fietsklimaat, wordt met deze verbluffende onderzoeksresultaten bevestigd. Volgens de onderzoekers is de elektrische fiets essentieel in landen met een hoog fietsgebruik, zoals Nederland, Duitsland en China. Ze worden vaak gebruikt om langere afstanden af te leggen en zijn daarmee uitstekende alternatieven voor auto’s en openbaar vervoer. Gazelle blijft vanzelfsprekend alles in het werk stellen om nieuwe modellen te ontwikkelen die het aantrekkelijk maken om de auto te laten staan en in plaats daarvan voor een e-bike of fiets te kiezen.

 

 

Het Nieuwe Fietsplan

Tegelijkertijd blijft Gazelle onverminderd inzetten op stimulering van het fietsgebruik. Op dit moment doet de fabrikant dat al met Het Nieuwe Fietsplan. Deze campagne wijst op de mogelijkheden voor aanschaf van een fiets van de zaak. Een werkgever mag een kilometervergoeding van 19 cent geven en hij kan een renteloze lening verstrekken voor de aanschaf van een fiets. Het is mogelijk de lening terug te betalen met de kilometervergoeding. Op deze manier wordt een win-winsituatie gecreëerd. De werknemer is fitter en hij heeft een prachtige (e-)fiets in zijn bezit. Kijk voor meer informatie op www.hetnieuwefietsplan.nl.