Dieren,
05
september
2015
|
22:29
Europe/Amsterdam

Stoet met 130 klassieke Gazelles kleurt Velp en Rheden

  • Zondag (11.00 – 12.30 uur) gaan 130 Gazelle-liefhebbers in een stoet met klassieke modellen van Velp naar Dieren

  • Deelnemers leggen bijzondere route af door oer-Hollands landschap

Dieren, 5 september 2015 – Koninklijke Gazelle heeft zijn vizier vooral op de toekomst gericht sinds de opening van zijn ultramoderne productiefaciliteit, eerder deze week. Toch duikt de fietsfabrikant morgen (zondag 6 september) even terug in de tijd. Een stoet van meer dan 130 oude Gazelles trekt van het station in Velp naar het gloednieuwe Innovation & Production Center in Dieren.

De stoet bestaat met name uit klassieke Gazelle-fietsen die minstens 25 jaar oud zijn. Ook zijn er enkele oude brommers en motoren geregistreerd. Een bijzondere inschrijving komt uit België: een groepje liefhebbers met vooral unieke racefietsen uit de jaren ’70 sluit aan in de lange stoet. De andere deelnemers die zich hebben aangemeld komen uit alle windstreken van Nederland. De oudste fiets die is geregistreerd stamt uit het bouwjaar 1928, de jongste uit 1991.De deelnemers leggen een prachtige route af. Zo komen de eigenaren van de klassieke Gazelle-modellen bij kasteel Biljoen, passeren zij het oude en nieuwe gemaal De Volharding en gaan zij langs de oude steenfabriek. Daarop is een doek met een toepasselijke tekst bevestigd die alle deelnemers begroet. Daarna trekt de stoet nog langs het Rhedense gemeentehuis, het bronzen beeld van Simon Carmiggelt en landgoed Middachten om vervolgens in Dieren aan te komen bij het Innovation & Production Center van Gazelle.

Imposant Gazelle-museum
De deelnemers verzamelen zich vanaf 10.00 uur bij station Velp, stappen omstreeks 11.00 uur op en komen tegen 12.30 uur bij het Innovation & Production Center van Gazelle. Aansluitend aan de parade met historische fietsen bezoeken zij de gloednieuwe Gazelle-fabriek. In de tussentijd staan de klassieke en antieke Gazelle-fietsen op volgorde van bouwjaar opgesteld op het fabrieksterrein. Zo ontstaat een fraai en imposant Gazelle-museum dat het meer dan waard is om te bewonderen. Veel fietsen zijn voorzien van beschrijvingen.

Tijden klassieke fietstocht (geschat)- 10.00 – 11.00 uur: verzamelen station Velp (hoek Stationsplein en AG Hofkeslaan)- 11.00 uur: vertrek naar Dieren- 11.15 uur: passage Dorpsstraat Rheden- 11.35 uur: passage Hoofdstraat De Steeg- 12.00 uur: passage Binnenweg Ellecom- 12.20 uur: binnenkomst in Gazelles Dieren- 12.30 uur: aankomst Innovation & Production Center