Dieren,
12
augustus
2016
|
13:24
Europe/Amsterdam

Spelen met de ‘Braziliaanse slag’

Drumbands op straat, knusse cafeetjes volgepakt met mensen die gezamenlijk de openingsceremonie bekijken, kleedjesmarkten met groengele strohoeden, bandana’s, toeristen gewapend met camera’s en veel, zeer veel oranje Gazelle fietsen. Rio de Janeiro bruist en leeft nog meer dan het anders al doet nu de Olympische Spelen zijn begonnen.

De weg naar de Spelen was allesbehalve vlak. Zorgen om de veiligheid, inwoners die niet zaten te wachten op het sportevenement, het rondwarende zika-virus, een corruptieschandaal. In juni nog riep de gouverneur in Rio de financiële noodtoestand uit. “Waarom kan er wel geld naar de Spelen?”, vroeg men zich af. Maar nu het zover is, lijkt de scepsis bij velen plaats te maken voor trots. Aan de Copacabana zien we hoe een dame in de weer is om de boulevard proper te maken. “Als we toch in beeld komen, dan goed.”

De Spelen zijn anders dan anders. Het toernooi is er eentje met de ‘Braziliaanse slag’. De Zuid-Amerikanen zijn open, gastvrij en gemakkelijk, merken we. Met strakke, uitgekiende schema’s en protocollen zoals we die in Londen (2012) kenden hebben ze vrijwel niets. Het komt zoals het komt, lijkt hier een levensmotto. De sporters merkten dat al meteen nadat ze in het Olympisch dorp trokken. Lekkages, loshangende kabels, een flinke laag stof – velen hadden ermee te dealen in hun hotelkamers.

Iedere sportvolger die naar Zuid-Amerika is gereisd, ondervindt het gemak dat diep in de aard van de meeste Brazilianen lijkt genesteld. Lang niet alle wegen en gebouwen zijn opgeleverd. En de bewaking is niet consequent. De ene weg die even daarvoor nog alleen voor de hoogste functiebekleders toegankelijk was, wordt een kwartier later plots onbewaakt gelaten. Iedereen kan er vervolgens door. Voor de opgetrommelde vrijwilligers – een korps van tienduizenden mensen van over de gehele wereld – is het soms behelpen.

De sportieve toeristen deert het echter niet. Onder hen heerst een onverwoestbare gemeenschapszin. Nederlandse supporters in oranje gekleurde jeeps worden op de Copacabana enthousiast ontvangen. En wie op straat vertelt over de Nederlandse afkomst, heeft meteen aanspraak. De prestatie van onder meer Epke Zonderland bij de vorige Spelen is zeker nog niet vergeten. Andersom hebben de meegereisde fans uit Nederland – bij het Holland Heineken House zijn ze te vinden! – warme woorden over voor het buitenland.

Intussen draaien de Spelen op volle toeren. Dagelijks zien we beelden van de Nederlandse sporters in actie en het is slechts een enkeling die opeens weer op Hollandse bodem staat. Ook dat komt anno 2016 gewoon voor. Sporters zien we genoeg; enkelen die nog niet in actie zijn gekomen, lieten zich zien op de oranje fietsen van Koninklijk Gazelle. Een prachtig gezicht! Geen groengeel maar voor even kleurt Rio oranje en Gazelle lonkt.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.