Dieren,
27
juli
2018
|
09:55
Europe/Amsterdam

Smogalarm: Parijs weert vervuilende voertuigen, fiets hét alternatief

De tropische warmte noopt Parijzenaren tot andere vervoerswijzen. Eerder deze week zijn rijverboden afgekondigd voor grote delen van de Franse metropool voor bijna alle voertuigen met benzinemotoren, uitgezonderd de autosnelweg. Veel fietsverhuurders en -verkopers spinnen garen bij de ingestelde maatregel.

Vanwege de hoge ozonconcentraties zitten er veel verontreinigende stoffen in de lucht van ‘Groot Parijs’. Een dergelijk stijgend vervuilingsniveau zet beleidsbepalers aan het denken over het transport in de Franse hoofdstad. Om de smogoverlast in een vroegtijdig stadium tegen te gaan zou het transportsysteem structureel over een andere boeg moeten, bijvoorbeeld door meer gebruik te maken van fietsen en e-bikes.

Gevoelig voor smog
Smog door ozon kan de luchtwegklachten vergroten. Mensen moeten eerder en vaker hoesten en zijn kortademig. Astmapatiënten zullen hun klachten zien verergeren en de longfunctie neemt af. De vervuilde lucht kan zorgen voor irritatie aan neus, keel en ogen. Het zijn vaak mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen die verhoudingsgewijs het gevoeligst zijn voor smog.

Fietsverhuurders doen goede zaken
Het rijverbod heeft heel wat consequenties voor ‘Groot Parijs’ waar 12 miljoen mensen wonen. Alleen benzinevoertuigen van 1997 en ouder en personenwagens (diesel) van 2006 en ouder mogen het gebied nog in. Voor bussen, trucks en campers zijn de regels nog wat strenger. Vanwege de maatregel is een ticket voor het openbaar vervoer tijdelijk goedkoper. Ook fietsverhuurders en -verkopers doen goede zaken.