Dieren,
22
november
2017
|
12:12
Europe/Amsterdam

Slechte fietspaden… Ze zijn verraderlijker dan je denkt

Rijdt u wel eens over slecht onderhouden fietspaden? Opgepast! Schots onderzoek toont namelijk aan dat fietsers die door gaten en over hobbelige paden rijden een groter risico lopen op blijvende zenuwschade. Het lichaam is simpelweg niet bestand tegen al dat gestuiter, hoe goed en degelijk uw fiets of e-bike ook is.

Het onderzoek is het werk van een stel specialisten van de Edinburgh Napier University in Schotland. Zij maten de oneffenheden in het wegdek en de effecten daarvan op het lichaam. Al na zestien minuten fietsen over de meest erbarmelijke paden zou je risico lopen op het hand-armvibratiesyndroom, iets wat vaker voorkomt in de bouw. Het syndroom veroorzaakt klachten in de vingers, handen en armen, veelal door gebruik van vibrerend gereedschap.

Volgens de onderzoekers moeten vooral de fietsers die dagelijks over slecht onderhouden fietspaden rijden oppassen. Zij worden immers elke keer blootgesteld aan trillingen die tot in de schouders trekken. Wat te doen? Je kunt met een extra comfortabel afgestelde fiets van huis gaan. Verlaag de bandendruk. De band veert meer in waardoor je oneffenheden in het wegdek opvangt. Bovendien heb je meer grip. Beter nog is het om de hobbelige paden te mijden en bij de wegbeheerder aan te dringen op snel onderhoud.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.