Dieren,
08
juni
2018
|
11:34
Europe/Amsterdam

Schotse fietsster wil in 110 dagen rond de wereld fietsen

Geef toe: je moet prettig gestoord zijn, wil je een fietsreis om de aarde maken. Maar het kan nog gekker: als je die wereldtrip op twee wielen in een zo snel mogelijke tijd probeert te voltooien. De 38-jarige Jenny Graham uit Schotland hoopt een wereldrecord bij de vrouwen te vestigen. Ze begint op zaterdag 16 juni, de slotdag van de Bike Week in Groot-Brittannië, aan haar fietsrit van ongeveer 29.000 kilometer.

Op dit moment is het de Italiaanse Paola Gianotti die het record bij de vrouwen in handen heeft. Het lukte haar eerder om in 144 dagen de wereld rond te fietsen. Jenny Graham lijkt daar niet van onder de indruk, want zij denkt 34 dagen van dit record af te kunnen snoepen. De Schotse mikt op 110 dagen en verwacht dagelijks ongeveer vijftien uur in het zadel te zitten. In die tijd rijdt ze gemiddeld 270 kilometer. Wat het extra moeilijk maakt, is dat ze helemaal op zichzelf is aangewezen. Bij pech, bijvoorbeeld, moet ze haar eigen boontjes doppen.

Graham is overigens wel wat gewend, want ze is lid van een club met zogeheten endurance wielrenners. Dat zijn sportievelingen die langere afstanden op hun fiets afleggen. Bij een training ontmoette ze vorig jaar haar huidige coach John Hampshire, die haar potentie ontdekte en heeft geholpen in de voorbereiding op de recordjacht. De monsterrit brengt Graham, als alles volgens planning verloopt, in vijftien landen op vier continenten. Graham is straks voor iedereen die het wil te volgen via een GPS-tracker.