Dieren,
26
oktober
2018
|
14:30
Europe/Amsterdam

Rondje Wieringen: een fietstocht over een verborgen eiland

Wieringen was ooit een eiland, maar hoort sinds de inpoldering, bijna honderd jaar geleden, bij het vasteland van Nederland. De bewoners voelen zich echter nog altijd ‘eilanders’. Tijdens een fietstocht ‘op’ Wieringen merk je nog veel van de eilandgeschiedenis.

Als je een praatje maakt met mensen in vertrekplaats Den Oever hebben ze het steevast over ‘hier op Wieringen’. Het woordje ‘op’ geeft aan in hoeverre de echte Wieringers hun woonomgeving nog altijd als eiland zien. Een eiland met een rijke geschiedenis waar zelfs de Vikingen nog deel van uitmaken. En een eiland met een glooiend, niet-typisch Noord-Hollands decor: een stuwwallenlandschap, gevormd tijdens de ijstijd.

Eiland

Het verschil tussen het eiland en vasteland wordt tijdens de fietstocht duidelijk. In de polder, bij Robbenoordsbos, lijkt het alsof de wegen langs een liniaal zijn aangelegd: kaarsrecht. Er zijn vele aaneengesloten akkers, de woningen zijn nieuw. Het voormalige Wieringen is speelser met bochtige wegen, soms omrand door meidoornhagen. De woningbouw is authentieker. Hippolytushoef en Den Oever hebben allebei nog een korenmolen.

Tip: fiets naar het Wieringen Eilandmuseum Jan Lont

Een leuke stopplaats is het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont in Hippolytushoef. Deze plaats is vernoemd naar de laatste bewoner en eigenaar van de boerderij waarin het museum is gevestigd. Bezoekers beleven hier het eilandgevoel en het leven van de boeren en vissers op het toenmalige eiland.

Praktische informatie over de route

  • Totale afstand: 37,6 kilometer
  • Begin- en eindpunt: Beursdijk, Den Oever
  • Volgorde knooppunten: Beursdijk, 25, 96, 26, 21, 76, 23, 24, 66
Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.