Dieren,
01
november
2022
|
07:30
Europe/Amsterdam

Regen? Ruim een derde van de Nederlanders pakt alsnog de fiets

36 procent van de Nederlandse fietsers laat zich niet afschrikken door regen

Dieren, 1 november 2022 – Nederlanders laten zich niet afschrikken door de regen. Dat blijkt uit een internationaal fietsonderzoek* van Gazelle. Zij vergeleken het fietsgedrag van Nederlanders met andere Europese landen, en wat blijkt? Zeker 36 procent van de Nederlandse fietsers stapt gewoon op de fiets, ook als het regent. Ter vergelijking: in Groot-Brittannië zegt slechts 16 procent de fiets te pakken als het regent, in Frankrijk is dat zelfs maar 12 procent.

Het afgelopen weekend ging de wintertijd weer in. Dat betekent niet alleen dat we weer een uurtje langer kunnen slapen, maar ook dat het ’s avonds weer een uur eerder donker wordt. De donkere en vaak ook regenachtige dagen gaan nu echt beginnen. Extra belangrijk om goed zichtbaar te zijn als je ’s ochtends vroeg, of ’s avonds in het donker en met slecht weer met de fiets van en naar het werk reist. Tref daarom de juiste voorzorgsmaatregelen als je op de fiets stapt.

Zichtbaarheid op de fiets
Het belangrijkste is dat je als fietser goed zichtbaar bent in het verkeer. Kies dan bijvoorbeeld voor een fiets met geïntegreerde verlichting. De Esprit stadsfiets en de Esprit HFB e-bike zijn populaire modellen die voorzien zijn van een geïntegreerde fietsverlichting. De fietslamp zit verwerkt in het frame en kan dus tegen een stootje. Handig als iemand in het donker per ongeluk tegen jouw fiets aanstoot. De verlichting is aangesloten op een naafdynamo. Zo heb je geen last van lege batterijen en blijft het achterlicht zelfs als je stilstaat voor bijvoorbeeld het stoplicht nog een paar minuten branden.

Ook de Avignon, de nieuwste e-bike van Gazelle, is uitgerust met geïntegreerde fietsverlichting. De brede banden van deze fiets zorgen voor een optimale wegligging onder alle omstandigheden. De geïntegreerde Fendervision-koplamp biedt een krachtige lichtbundel die altijd brandt, overdag en ‘s avonds. Deze lamp geeft ook zijverlichting, dus van opzij ben je ook goed zichtbaar! En fiets je over een fietspad dat niet zo goed verlicht is? Dan past de lichtsterkte van deze fietslamp zich daar met behulp van een speciale sensor op aan. Ook bij deze fiets is het achterlicht mooi geïntegreerd in de drager. De uitstekende fiets voor de donkere en natte maanden!

*Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Motivaction onder 9.926 respondenten in Nederland, Duitsland, België (Vlaanderen & Brussel), Frankrijk, Denemarken, Zweden, UK en USA (10 staten) die minstens om de 2 weken fietsen binnen de gehele bevolking (18 tot 70 jaar). In Nederland betrof dit 1.217 respondenten.