Dieren,
04
oktober
2016
|
11:27
Europe/Amsterdam

Power to the bikers

Is de volgende situatie ook zo herkenbaar voor jou? Je staat met één voet aan de grond en kijkt omhoog in de hoop dat het rode fietsertje snel op groen springt. Maar het verkeerslicht maakt geen haast. Seconden lijken minuten. Talloze auto’s en vrachtwagens zoeven voor je de bocht om. Hoeveel zijn er al gepasseerd? Twintig, dertig, misschien meer dan vijftig? Ongeduldig tik je met de vingers op het stuur. Eén voet staat al op de pedalen; klaar om straks meteen weer kracht te zetten. Je draait je om en ziet achter je een groep fietsers die net zo gehaast is als jij…

Nog even en dan hoeven we als fietsers nooit meer te wachten voor een rood verkeerslicht. Want meer en meer steden en maken ruim baan voor ons. Zij komen met allerlei slimme systemen die fietsers altijd voorrang geven. In Utrecht zagen we eerder al een proef met de ‘groene golf’: een groen gekleurd lichtspoor naast het fietspad dat de snelheid aangeeft die je moet aanhouden om samen met andere fietsers bij het volgende kruispunt groen licht te hebben. In het buitenland zijn tests uitgevoerd waarbij fietsers het licht op afstand konden bedienen.

In het Rotterdamse centrum hebben ze sinds dit najaar iets nieuws: een sensor die aan de hand van lichaamswarmte meet hoeveel fietsers bij het licht staan te wachten. Zijn dat er veel, dan springt het verkeerslicht langer en vaker op groen. Tot voor kort moesten fietsers in colonne af en toe meer dan twee minuten wachten, en dat was voor sommigen net iets te veel van het goede. De verwachting is dat de wachttijd dankzij de innovatieve warmtesensor met 30 tot 50 procent afneemt. Rotterdam neemt nog meer maatregelen om de doorstroming te bevorderen.

Het is niet gek dat steden zoveel werk maken van het fietsklimaat. Zij zien in dat gemobiliseerd vervoer heel wat nadelen heeft. Natuurlijk zijn de auto’s belastend voor het milieu en daarnaast zorgen ze ervoor dat de binnenstad dichtslibt. De fiets heeft vele pluspunten: je bent lekker in beweging, files blijven uit en parkeren is geen probleem. Zeker met de opkomst van snellere e-bikes, de zogeheten speed pedelecs, is een fietsritje naar de stad allesbehalve een straf, ook als de afstand groter is. Alle lichten staan op groen voor duurzaam vervoer.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.