Dieren,
18
juni
2018
|
14:48
Europe/Amsterdam

Paul Alexander (81) viert vrijheid met fietstocht van Berlijn naar Londen

http://www.gazelle.nl/fietsenDe 81-jarige Paul Alexander is aan een bijzondere fietstocht begonnen. De man rijdt vanuit Berlijn naar Londen. Hij volgt daarbij nagenoeg dezelfde route die hij in 1939 met de trein aflegde toen hij mee op Kindertransport ging en zo uit de handen van de nazi’s werd gered. De emotionele tocht waarmee de vrijheid wordt gevierd, duurt in totaal zes dagen. Elke dag wordt er gemiddeld 160 kilometer gefietst.

Britse instanties voerden tussen 1938 en 1948 tal van transporten uit. Op die manier werden duizenden jonge Joden en Jodinnen van de Holocaust gered. Zo ook Paul Alexander. Zijn vader werd tijdens de Kristallnacht (1938) mee naar concentratiekamp Buchenwald genomen. Zijn moeder gaf Alexander in juli 1939 mee aan een verpleegster met de vraag om hem naar Londen te brengen. Een maand later maakte ze zelf de overtocht, maar het zou drie jaar duren voordat de familie, mét Alexanders vrijgelaten vader, herenigd werd.

Om stil te staan bij de Kindertransporten – het is tachtig jaar geleden dat deze op gang kwamen – wordt er nu gefietst langs de route die kinderen volgden. Een groep van veertig fietsers, die allemaal net als de 81-jarige Alexander op de een of andere manier een relatie hebben met de Kindertransporten, is zondag op de Friedrichstrasse in Berlijn opgestapt. Zij rijden deze week ook door Nederland: vanaf Hoek van Holland steken zij het water over naar Harwich in Engeland. Het is de bedoeling dat de fietsers aanstaande vrijdag in Londen aankomen.

Alexander keerde overigens na de oorlog niet meer terug naar Duitsland. Zijn gezin bouwde een bestaan op in Leeds. Later verhuisde Alexander naar Israël. De fietstocht is om die reden extra beladen voor de krasse tachtiger.