Dieren,
30
maart
2018
|
18:27
Europe/Amsterdam

Onderzoek: fietsen geeft liefdesleven van sportieve vrouwen een impuls

Wie geniet er nou niet van een sportief rondje op de fiets? Even stevig op de pedalen duwen en tegelijkertijd het hoofd leegmaken. Voor sportieve vrouwen heeft het fietsen nog een extra, misschien minder voor de hand liggend voordeel: het liefdesleven krijgt een positieve impuls. Onderzoekers van de Universiteit van Californië, San Francisco zien een verband tussen veel fietsen en de seksuele gezondheid. Zij publiceren er deze maand over in het Journal of Sexual Medicine.

Bij het onderzoek zijn ruim 3.100 vrouwen betrokken: 1.053 niet-fietsers (zij doen aan zwemmen en hardlopen), 1.656 vrouwen die minder frequent fietsen en 409 fanatieke vrouwen die per week drie keer of vaker op het zadel kruipen. Wat blijkt: de laatste groep noteert betere ervaringen in bed. Het onderzoek, gebaseerd op een wetenschappelijke, gevalideerde vragenlijst, hield rekening met gebruikte uitrusting, zoals de fiets zelf, het zadeltype en het dragen van shorts met of zonder zeem. 

Het is overigens niet alleen rozengeur en maneschijn, want fanatieke sportvrouwen hebben verhoudingsgewijs vaker te maken met klachten over zadelpijn en urineweginfecties. Gek is dat niet, want hoe langer je in het zadel zit, hoe meer je van je lichaam vraagt. Volgens de onderzoekers geven vrouwen hun seksuele gezondheid pas echt een boost als zij in staat zijn om deze ongemakken te beperken. Fietspositiemetingen gaan zadelklachten tegen. Gebruik van chamois crème en een hygiënisch zeem voorkomt infecties.