Dieren,
21
oktober
2015
|
15:35
Europe/Amsterdam

Nederlanders fietsen jaarlijks meer dankzij e-bike

  • Ruim een kwart van alle e-bikes in Nederland is afkomstig van Gazelle
  • Gazelle verwacht verdere stijging van e-bikegebruik, mede dankzij Het Nieuwe Fietsplan

Dieren, 21 oktober – Dat Nederland een land met een groot fietshart is, bewijzen de nieuwste cijfers van brancheorganisatie Bovag. Een Nederlander legt gemiddeld zo’n 1.000 kilometer per jaar af. Dat is 150 kilometer meer dan vijftien jaar geleden. De almaar groeiende populariteit van de e-bike is met name verantwoordelijk voor die enorme stijging. Koninklijke Gazelle is toonaangevend als het gaat om de e-bike: ruim een kwart van alle elektrische fietsen die in het land rondrijden is afkomstig uit Dieren.

Afgelopen jaar zijn in totaal 223.000 e-bikes verkocht. Gazelle verwacht dat de interesse voor dit type fiets in tempo verder zal toenemen. De e-bike raakt steeds meer gemeengoed onder verschillende doelgroepen, zowel jong als oud. “Het taboe dat ooit op het gebruik van een elektrisch ondersteunde fiets zat, is al lang verdwenen. De vormgeving van de e-bike is hipper en er komen steeds meer trendy snufjes op. Dat spreekt iedereen aan. Onze zogeheten E-bike of the Future is daar het in het oog springende voorbeeld van”, zegt Ferdi Ertekin van Koninklijke Gazelle.

Het Nieuwe Fietsplan
Tegelijkertijd ziet Gazelle dat steeds meer werkgevers oog hebben voor duurzame mobiliteit en vitale werkgevers. De e-bike is in dat opzicht een ideaal vervoersmiddel. Met Het Nieuwe Fietsplan stimuleert Gazelle het gebruik ervan. Ertekin: “Werkgevers hebben allerlei mogelijkheden om fietsen naar het werk financieel aantrekkelijk te maken. Een baas mag een kilometervergoeding van 19 cent geven en hij kan een renteloze lening verstrekken voor de aanschaf van een fiets. Het is mogelijk de lening terug te betalen met de kilometervergoeding. Dat creëert een win-winsituatie.”