Dieren,
16
juni
2016
|
14:08
Europe/Amsterdam

Nederland telt meer fietsen dan inwoners

Voor mensen die niet uit Nederland komen is het soms een vreemde gewaarwording: Nederland telt aanzienlijk meer fietsen dan inwoners. Volgens cijfers van RAI Vereniging en BOVAG waren er vorig jaar naar schatting 22,7 miljoen tweewielers in het land. Dat is omgerekend 1,3 fiets per persoon. Tussen 2014 en 2015 kwamen er maar liefst tweehonderdduizend fietsen bij. Een jaar eerder was er al eenzelfde toename. De slogan ‘Nederland fietsland’ is dus zeker op zijn plaats.

Nederland heeft sinds dit voorjaar officieel zeventien miljoen inwoners. Vijftien jaar geleden, in 2001, werd de grens van zestien miljoen mensen doorbroken. In dat jaar bezaten alle Nederlanders samen naar schatting 17,8 miljoen fietsen. In 1996 waren er zo’n zestien miljoen fietsen in omloop.Het aantal fietsen is dus sneller gestegen dan het aantal inwoners. Een woordvoerder van BOVAG zoekt de verklaring daarvoor in de degelijkheid van fietsen. Ze gaan lang mee en worden niet snel afgedankt. Een moeder die een nieuwe fiets op het oog heeft, geeft de oude mee aan haar studerende zoon. Op die manier komen er wel nieuwe fietsen bij, maar vallen er aan de onderkant weinig ‘oudjes’ af. Hoeveel fietsen regelmatig worden gebruikt, valt niet te zeggen.

Omdat Nederlanders de fiets niet zo snel weg doen en inruilen voor een nieuwe, is de verkoop van het aantal nieuwe fietsen de laatste jaren over de gehele breedte iets gedaald. In 2015 werden er 983.000 nieuwe fietsen verkocht. In bijna één op de drie gevallen ging het om een elektrische fiets, zo stellen RAI Vereniging en BOVAG. Steeds meer Nederlanders zien de gemakken van deze fiets.