Dieren,
30
juni
2017
|
16:12
Europe/Amsterdam

Met de N°1 loopt Gazelle voorop in fietsontwikkeling

• N°1 haalt nu ook de Fiets Innovatie Awards 2017 binnen

• Gazelle toont met N°1 hoe de volgende generatie fietsen eruit gaat zien

Dieren, juni – Geen gebrek aan erkenning voor de N°1 van Gazelle. De elektrische conceptbike, bekend als ‘de fiets van de toekomst’, pakte al verschillende prijzen en heeft nu ook de Fiets Innovatie Awards 2017 in de wacht gesleept. Deze verkiezing is een initiatief van de RAI Vereniging. Hiermee wil ze nieuwe producten op fietsgebied meer aandacht geven en verdere productvernieuwing stimuleren.

Volgens de vakjury toont Gazelle met de N°1 de e-bike van de toekomst. De jury prijst de uitdaging die Gazelle is aangegaan om deze conceptfiets te ontwikkelen en te laten zien welke geavanceerde toepassingen op de volgende generatie fietsen zitten. Ook het ontwerp en de achterliggende filosofie van het Italiaanse Giugiaro Design spreken de jury aan. De N°1 is ontworpen als elektrische fiets; niet als fiets met daaraan een elektrische ondersteuning. De techniek – accu, motor, aandrijving en kabels – is weggewerkt in de drive train, het onderste deel van de fiets. Daarboven zit het topframe, bepalend voor het moderne uiterlijk. De N°1 bestaat voor een groot deel uit carbon voor meer vrijheid in de vormgeving.

Hightech snufjes
Er zitten heel wat hightech snufjes en innovaties op en aan deze fiets. In het carbon achterwiel is de NuVinci-hub weggewerkt. Hiermee schakelt de versnelling automatisch, zodat de fietser steeds dezelfde trapfrequentie kan aanhouden. De N°1 maakt gebruik van het COBI-systeem waarmee fietsers altijd connected zijn. Zij kunnen bijvoorbeeld inkomende oproepen via een duimknop op het stuur aannemen (het scherm van de smartphone is niet te gebruiken uit veiligheidsoverwegingen). Er is ook een bijbehorende app met onder meer een navigatiefunctie en weersvoorspellingen. De N°1 heeft verder led-remlicht en geïntegreerde side lights.