Dieren,
22
augustus
2018
|
15:25
Europe/Amsterdam

Meer asfalt? Bezint eer ge begint

Ooit van de Braess paradox gehoord? We zullen je de lastige achterliggende formule besparen. Waar het in feite op neerkomt: als je extra wegcapaciteit toevoegt aan de infrastructuur waar mensen individueel hun route kiezen, kan dat resulteren in afname van de prestaties van het netwerk. Simpel gezegd: meer snelweg leidt niet altijd tot een betere verkeersdoorstroming.

Het klinkt waarschijnlijk niet heel logisch, maar toch is de conclusie van de Duitse wiskundige Dietrich Braess zo waar als een koe. Steden van over de hele wereld – in Zuid-Korea, Duitsland, Frankrijk en Polen om maar eens een paar voorbeelden te noemen – zullen het bevestigen.

Drukke autoweg op slot

Een Parijs voorbeeld lijkt de theorie te ondersteunen. Een paar jaar geleden besloot men daar een drukke autoweg parallel aan de Seine af te sluiten voor autoverkeer. Op deze route, tot vóór de afsluiting goed voor gemiddeld 2.600 voertuigen per spitsuur, werd nu ruimte vrijgemaakt voor fietsers, wandelaars en andere recreanten.

Het besluit zorgde aanvankelijk voor opschudding: hoe kun je zo’n verkeersader nou dichtknijpen? Maar cijfers, eerder dit jaar bekendgemaakt, laten iets opmerkelijks zien: na het op slot gooien nam het verkeer op de omliggende wegen aanvankelijk wat toe, maar tegenwoordig rijden er tot 29 procent minder voertuigen.

Waar het verkeer precies is gebleven? Daarover zijn de geleerden het niet eens. Velen voeren echter de theorie van Braess op. In ieder geval is Parijs niet minder interessant geworden; er komen nog altijd evenveel reizigers naar de Franse hoofdstad. En ook Parijs en de omliggende steden hebben allesbehalve met een leegloop te maken, integendeel zelfs.

Er is nog iets wat we niet moeten vergeten: de investeringen in duurzamer vervoer. Parijs heeft het gehad met vervuilende voertuigen. In plaats daarvan stimuleert de stad - à la Nederland – het gebruik van de fiets. Parijs koestert de ambitie om wereldhoofdstad van de fiets te worden. In 2020 moet 15 procent van de verplaatsingen in de stad per fiets gebeuren. De kans is groot dat mensen al zijn overgestapt.

Oplossing fileleed is dichtbij

Het aantal files op de Nederlandse wegen is in het eerste kwartaal van dit jaar fors gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2017. Volgens de ANWB Verkeersinformatie is de filezwaarte op alle A- en N-wegen in Nederland in het eerste kwartaal van 2018 ruim een kwart hoger uitgekomen dan in dezelfde periode vorig jaar.

Sommigen schreeuwen daarom om snelle van aanleg van meer asfalt. Maar: bezint eer ge begint. De helft van alle autoritten die we maken is korter dan 7,5 kilometer. Het zijn ritten die zich prima lenen voor de fiets. Met de elektrische fiets kunnen we met gemak nog verder komen. Een oplossing voor ‘Nederland Fietsland’ is dichterbij dan we denken.

Bronnen:

- ANWB Verkeersinformatie
- Le Parisien

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.