Dieren,
13
oktober
2015
|
07:00
Europe/Amsterdam

Maak van de ‘warme’ herfst een fietsfeest

  • Gazelle geeft tips voor een fijne en onbezorgde fietsherfst

Dieren, 13 oktober 2015 – De herfst klopt op de deur. Fietsen valt dan niet altijd mee: het is iets kouder, het regent vaker en met de vallende bladeren kunnen de wegen iets gladder zijn. Tegelijkertijd is de herfst, met de prachtige gele, bruine en rode tinten in het landschap, een fijne periode om erop uit te gaan en een mooie route te kiezen. Met deze tips van Koninklijke Gazelle wordt de herfst ongetwijfeld een fietsfeest. 
 

Kies een herfstroute
De temperaturen mogen dan dalen in de herfst, de kleuren in de omgeving worden warmer. Kies een mooie route in bosrijk gebied en ga op in de typische herfstsfeer. Een mooie bestemming is de Veluwe. Het groen aan de bomen maakt hier ruimte voor een bont kleurenpalet, paddenstoelen schieten uit de grond en vallen op in het gras. Wie goed kijkt, ziet tussen de kale bomen en struiken door wild: zwijnen, edelherten, moeflons en reeën. Een mooie uitvalsbasis voor een Veluwerit is Hoenderloo. Niet heel ver hiervandaan ligt Dieren, thuisbasis van Gazelle.

Bandenkeuze
Fietspaden zijn in de herfst vaak bezaaid met bladeren. Hoe mooi de kleurencombinatie misschien ook is, veilig is het niet altijd. Soms valt moeilijk in te schatten waar de wegrand ophoudt en vaak is het wat gladder. Goede banden kunnen verschil maken. Zorg voor een goed profiel van de banden, dit verkleint de kans op uitglijden. In wintertijd is het mogelijk om voor winterbanden te kiezen. Die vergroten de grip. Kies in de donkere maanden voor de juiste bandenspanning (niet te zacht). De gazelle dealer adviseert ten aanzien van het rijklaar maken van de fiets.

Goede remblokken
Wie in de herfst comfortabel en vooral veilig wil fietsen, doet er goed aan de remblokken te (laten) controleren. Versleten remblokken vergroten de remweg, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Omdat de weersomstandigheden in de herfst vaak iets anders zijn, is het goed om de remblokken geregeld schoon te borstelen. Wie de kwaliteit van de remblokken betwijfelt, kan het beste te rade gaan bij één van de ruim 1.100 gespecialiseerde Gazelle-dealers in Nederland.

Regenwerende kleding
In de herfst zijn de wegen vaak wat modderig. En natuurlijk: het regent met enige regelmaat. Kies voor goede, regenwerende kleding die bovendien voorkomt dat de kleding daaronder vuil wordt. Een tip: maak een keuze uit het ruime aanbod van het no-nonsense fietsproductenmerk BBB Cycling. Wie op een onstuimige ochtend de auto laat staan en per fiets naar het werk rijdt, komt fit aan bij de baas en heeft ongetwijfeld het gevoel dat hij de dag met een ruime voorsprong op collega’s begint.

Oog voor veiligheid
Op donkere en gure dagen is het extra belangrijk om oog te hebben voor fietsveiligheid. Zorg onder andere voor voldoende verlichting voor en achter en kies in het donker en bij slechtere weersomstandigheden voor wegen die goed zijn verlicht. Zien en gezien worden is belangrijk. Als een verkeerssituatie door bijvoorbeeld regenval lastig valt in te schatten, stap dan af en neem even de tijd.

Nieuwe fiets
Gazelle maakt de aanschaf van een e-bike dit najaar overigens nog wat aantrekkelijker: de fabrikant biedt de verlengde garantie (twee jaar) tot 1 november gratis aan. Kortom: steel dit najaar de show met een mooie tweewieler in een fraai herfstdecor.