Dieren,
04
april
2023
|
10:16
Europe/Amsterdam

Maak je e-bike klaar voor de lente!

Gazelle's voorjaarschecklist: hier controleer je jouw e-bike op

Eindelijk worden de dagen langer en staan de eerste fietstochten in het zonnetje en de frisse lentelucht weer gepland. Tijd om je e-bike klaar te maken voor de lente, maar waar moet je allemaal rekening mee houden bij de APK van je e-bike? Geen zorgen, Gazelle zet de meest belangrijke tips voor op een rij:

•  Stralend schoon
Door de start van de lente krijgen we spontaan de schoonmaakkriebels. De voorjaarsschoonmaak is niet alleen nuttig voor je  woning, maar ook jouw e-bike is blij met een grondige schoonmaakbeurt. Als je al even niet gefietst hebt is het belangrijk dat de remmen en ketting roest- en stofvrij zijn én natuurlijk goed werken. Voor een extra glanzende fiets bestaat er speciale fietsshampoo, maar afwasmiddel of groene zeep werkt ook goed. Pak de spons maar uit te kast en boenen maar!

•  Pompen maar
Nadat je e-bike prachtig glanst, moet hij ook soepeltjes rollen. Het is daarom belangrijk om de bandenspanning na de winter goed te controleren. De fietsbanden zijn vaak door het koude weer veel lucht verloren. Als je de opgepompte fietsband met de duim net iets naar binnen kan drukken, is de bandenspanning perfect! Nog niet gerustgesteld? Dan is een fietspomp met drukmeter ook een goede optie. Hier staat de juiste bandenspanning op aangegeven. Zo rol jij weer soepeltjes door het leven.

•  De hoogte in
Tip: vergeet niet je zadel weer omhoog te zetten. Waar het in de winter verstandig is om je zadel iets lager te zetten zodat je voeten makkelijker naar de grond kunnen als je onverhoopt uitglijdt, is dat voor de zomer niet langer nodig. Stel je zadel daarom weer op de juiste hoogte af!

•  Werp een blik op de batterij
Winterse temperaturen kunnen de prestatie van de accu beinvloeden, helemaal als je e-bike een tijdje in de kou heeft gestaan. Check daarom goed de capacitieit van de batterij en houd in de gaten of de prestaties in de winter maanden zijn afgenomen. Zo weet je zeker dat jij en je e-bike het de hele tocht volhouden.

•  Leave it to the pros
Professionals herkennen snel of er mankementen aan de fiets zijn ontstaan en kunnen deze vakkundig repareren. Laat je e-bike goed onderhouden en eens in de zoveel tijd grondig controleren door een gespecialiseerde dealer. Zo weet je zeker dat alle onderdelen functioneren, vrij zijn van slijtage en heb jij langer plezier van je fiets. Voor professionele hulp bij de voorjaarscheck of algemeen advies op het gebied van e-bikes kan je terecht bij de Gazelle E-Bike Test Centers of bij een Gazelle dealer.

Checklist afgevinkt? Dan ben jij helemaal klaar om op pad te gaan! Het Gazelle-team wenst je veel fietsplezier en veel veilige tochten toe.