Dieren,
24
maart
2017
|
13:52
Europe/Amsterdam

Lentevibe

Helga van Leur, Piet Paulusma, Reinier van den Berg. Niemand anders dan ‘s lands bekendste weermannen en -vrouwen is beter in staat om ons uit huis te lokken. Brengen ze ’s avonds aan het einde van het nieuwsbulletin het goede weer alvast in de huiskamers, dan bereiden we ons massaal voor op een fietsrit. Er gaat extra lucht in de banden, de accu van de e-bike moet aan de lader, het brood voor de picknick wordt gesmeerd. Niets houdt ons tegen de volgende dag vroeg te vertrekken.

De lente is afgelopen week begonnen, de zomertijd gaat dit weekend in en de weervoorspellingen zien er voorlopig gunstig uit. Gaan we daarmee ook meer bewegen en fietsen? Ja, zeggen veel onderzoekers. Omdat het buiten langer licht is, maken onze hersenen minder van het slaaphormoon melatonine aan. Met minder melatonine in ons lichaam hebben we een energieker gevoel, zijn we minder vermoeid en hebben we niet zoveel slaap nodig als op de donkere dagen van het jaar.

In de lente en zomer maken onze hersenen bovendien wat meer gelukshormonen aan. Het lichaam produceert het ‘geluksstofje’ serotonine onder invloed van zonlicht. Dat zorgt voor een blij gevoel, alsof je de wereld aankunt. Het liefst zou je meteen de fiets uit de garage rollen voor een rit over de dijken of door de bossen. Als we écht actief worden, maakt je lichaam endorfine aan. Dit is een stofje dat sporters typeren als de roes na een inspanning. Daarvan worden we nóg gelukkiger.

Nu alle weermannen en -vrouwen eensgezind zijn – het mooie lenteweer laat niet langer op zich wachten! – hebben we maar één advies: stap op die toerfiets of e-bike, ga eropuit en ervaar de lentevibe die al dat zonlicht teweegbrengt.

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Ton Versteeg
19
June
2017
Prima zoals jullie dat kunnen omschrijven ik geniet er van,er op uit heerlijk.
Dankjewel.