Dieren,
06
april
2018
|
08:25
Europe/Amsterdam

Kwik boven 20 graden: het fietsseizoen begint

  • Voorjaarsweer in aantocht: mensen stappen massaal op de fiets
  • Ruim acht miljoen Nederlanders maken tijdens het seizoen een fietstocht

Meteorologen voorspellen komend weekend temperaturen van meer dan 20 graden Celsius. Naar schatting stappen een paar honderdduizend mensen op hun fiets. Voor Gazelle is dit reden om het fietsseizoen officieel te openen. In de Experience Centers in Hoevelaken, Waalwijk en Groningen zijn mensen welkom om gratis (elektrische) fietsen en koffies te testen.

Bijna de helft van alle Nederlanders maakt tijdens het seizoen één of meerdere fietstochten van een uur of langer, gewoon voor het plezier. Dat zijn ruim acht miljoen mensen in totaal. Nederlanders fietsen altijd, maar bij zonnig en droog weer, zoals komend weekend, neemt het aantal extreem toe. Soms rijst het gevoel dat we in een ‘nat land’ leven. In werkelijkheid hoeven fietsers regen niet te vrezen, want gemiddeld valt er per dag 2,15 millimeter neerslag. Het regent 7 procent van de tijd. Oftewel: 93 procent van de tijd is het droog.

De weekenden zijn het populairst voor een recreatieve fietstocht. Van de ritten wordt 21 procent op zondag gereden en 18 procent op zaterdag. De meesten rijden in tweetallen (43 procent). Feit is dat mensen er steeds vaker met e-bikes op uit trekken. Met 294.000 exemplaren is bijna één op de drie nieuwe fietsen tegenwoordig een elektrische, weten RAI Vereniging en BOVAG. Mensen die het seizoen ook met een nieuwe e-bike willen beginnen, kunnen advies inwinnen en testen in de Experience Centers in Hoevelaken, Waalwijk en Groningen.

E-bikes & Coffee

Op alle drie locaties bezorgen professionele barista’s bezoekers de komende weken een kop koffie op maat. “Net als bij e-bikes zijn er veel verschillende soorten koffies. Door te proberen kom je erachter wat je wel en niet fijn vindt. Tijdens E-bikes & Coffee kunnen mensen elektrische fietsen testen en ervaren, specialisten om uitleg vragen en tegelijkertijd verschillende koffies proberen”, zegt woordvoerder Ferdi Ertekin van Koninklijke Gazelle.

Bronnen: Buienalarm, NBTC-NIPO - CVTO 2015 en ANWB-ledenonderzoek 2017