Dieren,
24
oktober
2016
|
15:28
Europe/Amsterdam

Kriskras Kris Kross door Amsterdam

Mensen hangen uit de ramen van hun flats en staan op de balkons van de appartementen. Ze grijpen de smartphone uit hun achterzak om het tafereel vast te leggen. Ook de mensen langs de route schieten foto’s om het moment met vrienden op social media te delen. Amsterdammers kijken niet op van knotsgekke taferelen, maar een peloton fietsende danceliefhebbers onder aanvoering van Kris Kross Amsterdam , nee, dat hebben ook zij nog nooit gezien.

De broers Sander en Jordy Huisman en Yuki Kempees draaien hun hand niet om voor een ludieke actie meer of minder. Met het Amsterdam Dance Event (ADE) in aantocht zocht het waanzinnig populaire dj-trio naar iets oer-Hollands. “In Amsterdam is de fiets hét middel om je in het nachtleven te verplaatsen. Zo hebben wij het zelf altijd gedaan. Het is ADE, mensen komen van heel ver en wij willen iedereen graag ‘ons’ Amsterdam laten zien. Dan kom je heel snel op een actie als deze uit”, zegt Sander. “Dit is echt megatof.”

Kris Kross Amsterdam draait deze avond op drie locaties: Bitterzoet, Supperclub Cruise en Club Up. “Daar is het voor ons vijf jaar geleden allemaal begonnen. Het is een beetje old school, we gaan back to basic”, zegt Sander. Als hij omkijkt ziet hij hoe groot het succes is. Honderden fans rijden mee in de stoet langs de grachten. “Kris Kross door Amsterdam, maar dan niet op crossfietsen maar op gewone fietsen. Wie had dit nou gedacht? Het is echt helemaal te gek.”

Jackson Pollock onder de fietsen
De lange sliert heeft heel wat opvallende fietsen. De Amsterdamse fietsburgemeester Anna Luten trekt mee op haar Van Stael van Koninklijke Gazelle en voorop rijdt een omgebouwde tweewieler met een geluidsinstallatie. Er wordt niet alleen gefeest op de drie clublocaties, maar ook op fiets. De meest in het oog springende fietsen zijn die van Kris Kross zelf. Zij hebben hun Gazelle voorafgaand aan de clubtocht met graffitiverf bespoten.

“Alle edele delen van de fietsen hebben we intact gelaten: de remmen, de versnellingen, de ketting, het frame zelf. Maar voor de rest hebben we ze aardig ‘pijn’ gedaan met felle kleuren”, stelt Sander. “Ik begon rustig te schilderen, maar even later spatte ik de verf erop. Vijf kleuren tegelijk, met de Franse slag”, zegt Jordy Huisman over zijn fiets. Yuki: “Jordy’s Gazelle is een beetje de Jackson Pollock onder de fietsen geworden. Lekker abstract. Ik wilde zelf een kunstwerk met hartjes maken.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.