Dieren,
20
september
2015
|
10:18
Europe/Amsterdam

Koninklijke Gazelle gaat voor schonere lucht in steden

  • Brommers en scooters dragen bij aan uitstoot van fijnstof
  • E-bikes zijn een schoon en duurzaam vervoersalternatief

Dieren, 20 september – Koninklijke Gazelle juicht het toe als gemeenten minder toegankelijk worden voor vervuilende scooters en brommers en in plaats daarvan ruim baan maken voor duurzame vervoersalternatieven, zoals de e-bike. Bewoners en bezoekers van de stad worden zo aan minder fijnstof blootgesteld. Met een e-bike verbetert bovendien de vitaliteit van mensen, omdat zij zich inspannen. Steeds meer gemeenten in Nederland lijken daar oog voor te hebben.

Ook al valt het niet of nauwelijks te zien, de lucht zit vol fijnstof. Duizenden roetdeeltjes dwarrelen rond en kunnen gevaar opleveren voor de gezondheid. Zeker in steden. Mensen in dichtbevolkte gebieden sterven soms eerder dan op het platteland, zo blijkt. Dat kan te maken hebben met de kwaliteit van de buitenlucht. Brommers en scooters dragen bij aan de uitstoot van fijnstof. In Nederland rijden naar schatting één miljoen scooters en brommers rond. Een derde daarvan is een tweetakter. Vooral deze tweetakters zijn belastend voor het milieu.

Als steden de luchtvervuiling willen verminderen, dan moeten zij maatregelen treffen. Utrecht is zo’n gemeente die er veel werk van maakt. De gemeente zou de verkoop van tweetakters graag verboden zien worden, maar dat kan op dit moment niet. Eerder al stelde Utrecht een milieuzone in voor oude dieselauto’s en die kan eventueel uitgebreid worden met brommers en scooters. De gemeente verricht nu onderzoek naar de haalbaarheid van die maatregel. Sommige Utrechters zijn ook voor de promotie van alternatieve vervoersmiddelen.

De e-bike kan voor veel mensen een zeer geschikt alternatief zijn, zowel in als buiten de stad. Hij stoot geen fijnstof uit, de aandrijving is vrijwel geruisloos en e-bikers zijn toch in beweging, wat de vitaliteit van mensen ten goede komt. Omdat de elektrische fiets een behoorlijke actieradius heeft, kunnen mensen wat grotere afstanden, bijvoorbeeld van de stadsrand naar het centrum en vice versa, gemakkelijk met een e-bike afleggen. Gazelle heeft een keur aan comfortabele, trendy en sportieve e-bikes, geschikt voor verschillende doelgroepen: jong én oud.