Dieren,
10
oktober
2016
|
22:08
Europe/Amsterdam

Kinderen ‘inspecteren’ Gazelle-fabriek op duurzaamheid

  • Dag van de Duurzaamheid: leerlingen uit de gemeente Rheden zien het duurzame productieproces van een fiets
  • Bezoek aan fabriek draagt bij aan bewustwording van kinderen

Dieren, 10 oktober – Enorme drukte vandaag in het Innovation & Experience Center van Koninklijke Gazelle in Dieren. Zo'n honderd kinderen uit de gemeente Rheden hebben een bezoek aan de fabriek gebracht om met eigen ogen te zien hoe het productieproces van een fiets zo duurzaam mogelijk is ingericht. De bezoekdag van scholen is een lokale invulling van de Dag van de Duurzaamheid.

De kinderen kregen voorafgaand aan het uitstapje een video te zien waarin de burgemeester van de gemeente Rheden hen opriep om zo veel mogelijk vormen van duurzaamheid in de buurt op camera vast te leggen. De jeugdigen konden daarmee prijzen winnen. Scholen klopten aan bij Gazelle om meer te weten te komen van het duurzame productieproces van een fiets. Eén daarvan was de combinatiegroep 7/8 van de Boomgaard Zuid uit Dieren.

Bewustwording
“De kinderen zijn onder de indruk van wat ze hebben gezien. Vooral van de duurzaam ingerichte lakstraat en het scheiden van fietsafval. Het viel de kinderen op hoe weinig afval er ontstaat bij het maken van een fiets”, zegt locatieleider Ruth Brinkhorst van de Boomgaard Zuid. “Dit soort activiteiten draagt bij aan bewustwording. Wat betekent duurzaamheid nou eigenlijk? Kinderen zien tijdens zo’n bezoek wat ze zelf kunnen doen en bijdragen.”

Wethouder Constans Pos nam op de Schooldag van de Duurzaamheid eveneens een kijkje in de fabriek. Hij sloot aan bij de combinatiegroep 7/8 van De Wensvogel uit Dieren. “Het is mooi om te zien dat de Gazelle rijwielfabriek in onze gemeente bijdraagt aan duurzaamheid door onder andere zo veel mogelijk daglicht te gebruiken en te werken met waterbesparende lak. Daarnaast heeft de restauratie het mogelijk gemaakt de historische fabriek opnieuw te gebruiken.”